Na bílé Vánoce se může těšit Morava, západ Čech asi zapláče

Praha - Největší pravděpodobnost bílých Vánoc je na Moravě a ve Slezsku. V Čechách by v polohách do 600 metrů ještě mělo pršet a až k večeru nebo v noci ze Štědrého dne na první svátek vánoční by měl déšť přecházet ve sněžení. Důležité je, kdy se na místech v Česku začne ochlazovat. Nejdříve se tak stane na východě, kde by se zároveň měla objevit i sněhová nadílka.

Na Štědrý den nejspíše teploty v západních Čechách nespadnou pod nulu, ani v noci, a tak je zde nejnižší pravděpodobnost zasněžených Vánoc. Sněžení se na území Česka očekává hlavně 25. a 26. prosince. V Čechách se budou dešťové srážky měnit ve sněhové, poté ale mají ustávat a ubývat má i oblačnosti. „Je otázka, kolik sněhu napadne. Zatím se odhadují srážkové úhrny mezi nulou až třemi centimetry. Lépe na tom budou hory a vyšší polohy,“ uvedla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová.

Nejvíce sněhu leží nyní na hřebenech hor - přes 60 centimetrů a odhadem by mělo napadnout 5 centimetrů nového sněhu. Poměrně dobrá situace je i na Slovensku. „Jednak mají vyšší hory a ve výškách kolem dvou tisíc metrů leží i přes metr nebo metr a půl sněhu,“ vysvětluje Odstrčilová. „V případě, že se chystáte do Alp, lepší situace je v Alpách východních než v západních - francouzských. Takže raději rakouské Alpy, kde je v nadmořských výškách nad dva tisíce metrů přes metr sněhu,“ dodala.

V nadcházejících nocích se má ochlazovat a lze očekávat velmi nízké teploty pohybující se až kolem minus jedenácti stupňů Celsia. „Tam, kde bude ležet souvislá sněhová pokrývka, může být až minus třináct stupňů,“ upřesňuje meteoroložka. Denní teploty by 26. prosince neměly přejít nad nulu.

Postupné oteplení se ale očekává na přelomu roku, a to zejména na horách. „Uvidíme, jedná se o dlouhodobou předpověď, a ta se může změnit. Studený vzduch by se měl udržet zejména v nížinách, ale mrazy by se mohly zmírňovat,“ dodává Marie Odstrčilová.

  • Počasí na Štědrý den autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/593/59222.jpg
  • Mráz zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/578/57733.jpg