Ďuričko neuspěl s námitkou podjatosti soudu kvůli vazbě

Praha - U Obvodního soudu pro Prahu 1 neuspěl pražský hoteliér Bohumír Ďuričko, obviněný z vraždy Václava Kočky mladšího, s požadavkem, aby o jeho pobytu ve vazbě rozhodoval jiný soudce. Jeho námitce podjatosti totiž soud nevyhověl. Ďuričkův advokát Jan Červenka uvedl, že zřejmě ještě dnes odešle soudu stížnost proti usnesení.

Jako důvod námitky podjatosti Duričko označil, že soudce Karel Kudláček, který rozhodoval o Ďuričkově vazbě, je zároveň soudcem v procesu s Andrejem Korpljakovem. Podle médií jde o člena ruskojazyčné mafie, podle obchodního rejstříku je obchodním partnerem bratrů Jana a Václava Kočky mladšího a podle Červenky má trvalé bydliště v domě zavražděného.

Jak uvedl Kudláček, příslušný soudce nebyl vyloučen pro podjatost. Červenka má ale jiný názor. „Není to nic proti osobě pana soudce, ale souvislost obou případů je velmi úzká,“ prohlásil advokát. Jeho stížností kvůli podjatosti se nyní bude zabývat pražský městský soud, stejně jako stížností proti usnesení, kterým obvodní soud koncem listopadu rozšířil důvody vazby uvalené na Ďurička. Stížnost se týká i zamítnutí Ďuričkovy žádosti o propuštění z vazby na kauci a písemný slib, že se nepokusí o útěk, bude spolupracovat s policií a nebude páchat trestnou činnost.

Korpljakov čelí obžalobě z vydírání

Mladá fronta Dnes (MfD) před časem uvedla, že Korpljakov, který je prý v podsvětí znám jako Jednooký Andrej či Kyklop, čelí před obvodním soudem obžalobě z vydírání, prý jde o vymáhání výpalného. Kauzu má na starosti právě Kudláček. Korpljakov byl před časem podle deníku propuštěn z vazby na sedmimilionovou kauci, musel prý také odevzdat pas. V současnosti je proces údajně přerušen kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu.

Rozšíření důvodů Ďuričkovy vazby navrhla státní zástupkyně s tím, že by hoteliér mohl opakovat trestnou činnost, za níž je stíhán, nebo by mohl spáchat zločin, kterým hrozil. Příčinou prý byla podnikatelova tvrzení, že by se v případě podobné situace zachoval stejně. Ďuričko s tím nesouhlasí.

Ďuričko už dříve s kaucí neuspěl

Soud hoteliéra původně poslal do vazby s tím, že hrozí nebezpečí, že se pokusí uprchnout a že bude ovlivňovat svědky. Druhý důvod po čase žalobci i soud zrušili. Ďuričko se chtěl dostat z vazby na peněžní záruku ve výši tři miliony korun, ale neuspěl.

Tragická událost se stala ve čtvrtek 9. října po křtu a autogramiádě knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Podle policie se Ďuričko a Václav Kočka mladší dostali do sporu a následně i do potyčky. Ďuričko pak údajně vytáhl zbraň a Kočku mladšího zastřelil třemi ranami z pistole. Hoteliérovi hrozí až 15 let vězení.

Ďuričkovi patří společnost Hotel Axa, která provozuje stejnojmenný pražský hotel. Dříve se angažoval i na fotbalové scéně, když v 90. letech vstoupil do Dukly Praha. V roce 1997 ji přestěhoval do Příbrami a o dva roky později klub prodal kontroverznímu podnikateli Jaroslavu Starkovi.