Milovníci zimních sportů by si o svátcích měli přijít na své

Praha - I přes nepřízeň počasí a oblevu, která hory postihla v posledních dnech, se provozovatelé zimních areálů chystají spustit na Vánoce všechny větší vleky a lanovky. Podmínky na horách by se podle meteorologů měly během svátků zlepšit. Podle předpovědi se ochladí a začne sněžit. Vlekaři chtějí zapnout sněžná děla a vyrobit sníh umělý.

Šumavské skiareály v následujících dnech chystají pro lyžaře nejenom upravené sjezdovky, ale i vánoční nadílku. V lipenském středisku čekají milovníky zimních sportů kromě sněhu i voňavé dobroty a slosování o ceny. Na své si na Zadově přijdou i běžkaři. Na Železnorudsku od soboty prší, podmínky jsou zhoršené, ale na sjezdovkách je stále až 30 centimetrů sněhu.

Také většina zimních areálů v Krušných horách slibuje velmi dobré podmínky. Na horách leží až 70 centimetrů sněhu. Vleky poběží i na Štědrý den. Sjezdovky by měly být na svátky v dobrém stavu. Po krátké oblevě na horách opět klesla teplota a sněží. Lyžaři mohou vyrazit na Neklid a Boží Dar nebo na vrchol Klínovce.

Deštivé počasí výrazně omezilo provoz lyžařských areálů v Ústeckém kraji. Vleky v menších střediscích nejezdí vůbec, ve větších areálech zůstává v provozu pouze sjezdovka Hrobská na Bouřňáku a dětský vlek Meva na Telnici. Podmínky nejsou dobré ani pro běžecké lyžování, tratě jsou zmrzlé, místy bez sněhu a nedají se upravovat.

Krkonoších jezdí vleky ve většině středisek, především na Černé hoře v Jánských lázních a ve Špindlerově mlýně. V Peci pod Sněžkou se zítra od 9:00 do 13:00 bude lyžovat zdarma.

V Orlických horách zůstávají jediným otevřeným lyžařským areálem Říčky. Pokud se ochladí, začnou vlekaři okamžitě zasněžovat. Zítra by se měla rozjet lanovka v Deštném.

Nejlepší podmínky pro lyžování hlásí z Libereckého kraje Harrachov, kde sjezdovku pokrývá zhruba 30 centimetrů sněhu. O Vánocích si ale lyžaři zasportují ve všech větších střediscích kromě Benecka a Ještědu, kde jsou odtávající kopce uzavřeny.

V Jizerských horách budou Vánoce na sněhu. Lyžuje se zde v Bedřichově, na Severáku a na Tanvaldském Špičáku. Pro běžkaře jsou upravené dva základní okruhy Jizerské magistrály a trasa z Jizerky na Knajpu.

Díky ochlazení začínají zasněžovat provozovatelé Skiareálu Sněžník. Sjezdovky na Pardubicku by o Vánocích mohly být pro lyžování připravené. V Hlinsku, Čenkovicích nebo České Třebové stále na ochlazení a sníh čekají.

Počasí nepřeje ani zimním střediskům v Beskydech, přesto o svátcích pojedou vleky v areálu Ski Mezivodí a v Pustevnách. Sjezdovky na Lysé hoře budou v provozu až od 26. prosince.

Pokud nezačne sněžit, nebude se o svátcích lyžovat na Ovčárně v Jeseníkách. Poměrně teplé počasí potrápilo i další areály v Jeseníkách. Na Boží hod vánoční se ale rozjedou vleky v Petříkově, Ramzové i v Branné.

Vydáno pod