Papež Benedikt XVI. přijede v září do Česka

Praha - Do České republiky přijede v září příštího roku papež Benedikt XVI. Serveru Aktuálně.cz to potvrdil kardinál Miloslav Vlk. Nejvyšší představitel katolické církve by měl v Česku strávit přibližně tři dny.

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, pochází z Německa. Zvolen papežem byl 19. dubna 2005. V úřadu nahradil Jana Pavla II., který byl papežem od roku 1978. Jan Pavel II. navštívil Českou republiku třikrát, naposledy v roce 1997.

O návštěvu papeže katolíci v Česku usilují dlouho. Česká biskupská konference (ČBK) papeže zvala loni v lednu, o návštěvě jednalo i letos v listopadu. K zahájení jednání o návštěvě papeže je ale nutné i písemné pozvání od prezidenta republiky.

Podle Ladislava Mravce z prezidentské kanceláře byla už Vatikánu doručena obě pozvání, a to jak od biskupské konference, tak od prezidenta. Zdůraznil, že pozvání papeže od prezidenta je jen jakýsi přátelský akt, na který pak navazuje další jednání, které je v případě úspěchu ukončeno oficiálním ohlášením, že se návštěva uskuteční.

Polsko, rodiště svého předchůdce, navštívil Benedikt XVI. v květnu 2006, stejný rok v září přijel do svého rodiště - Bavorska. Loni v září byl v Rakousku.

Česká republika s Vatikánem stále neuzavřela navrženou česko-vatikánskou smlouvu, která má upravovat postavení římskokatolické a řeckokatolické církve v ČR. Vatikán ji podle velvyslance ČR ve Vatikánu Pavla Vošalíka schválil, ovšem Česko ji nepřijalo. Dokument byl s Vatikánem vyjednán v době sociálnědemokratické vlády Miloše Zemana za úzké součinnosti ODS. Přestože smlouva byla podepsána již v roce 2002, její ratifikace dosud nebyla završena. Návrh dokumentu zamítla následující rok sněmovna. Poslanci dospěli k názoru, že navržená dohoda je pro stát nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví. Ve Vatikánu to vyvolalo rozčarování. Serveru Aktuálně.cz Miloslav Vlk řekl, že příští rok by mohla být smlouva mezi Vatikánem a Českou republikou znovu projednána a tentokrát podepsána.

Návštěvy papeže v Česku od roku 1990

  • 21. až 22. dubna 1990 - Papež Jan Pavel II. přiletěl na pozvání prezidenta Václava Havla a kardinála Františka Tomáška na návštěvu ČSFR. Československo se tak po Polsku stalo druhou zemí bývalého východního bloku, kterou Jan Pavel II. navštívil. Svatý otec se setkal s vysokými církevními představiteli země a poté na Letné sloužil mši, během níž pronesl kázání v češtině. Druhý den pobytu strávil papež na moravském Velehradě a na Slovensku.
  • 20. až 22. května 1995 - Hlavním důvodem návštěvy Jana Pavla II. v České republice byla kanonizace dvou nových světců - Jana Sarkandra a Zdislavy z Lemberka. Proti jejich svatořečení tehdy protestovali čeští evangelíci.
    Papež se setkal s představiteli některých nekatolických církví v zemi, které vyzval k posílení křesťanské jednoty. Během svatořečení, kterému přihlíželo asi čtvrt milionu věřících, poprosil papež jménem všech katolíků za odpuštění křivd spáchaných na nekatolících v dějinách českého národa. Prohlásil zároveň, že katolická církev odpouští všechno zlé, co vytrpěli katolíci.
  • 25. až 27. dubna 1997 - Jan Pavel II. navštívil Česko při příležitosti výročí tisíce let od smrti svatého Vojtěcha. Po příletu Svatý otec vyzval k dialogu státu s církví o způsobu restituce zkonfiskovaného majetku. Kromě Prahy navštívil Jan Pavel II. také Hradec Králové, kde se na mši setkal s
    katolickou mládeží. Netradičně živé liturgie, doprovázené moderní rytmickou hudbou, zpěvem a tancem se zúčastnilo přibližně 60.000 věřících.