Ministryně Stehlíková přijela podpořit mladé lidi z Domu šance

Praha - Spolu s ministryní Džamilou Stehlíkovou (SZ) dnes Vánoce oslavily děti z Domu šance. Toto nouzové centrum slouží k potřebám stejnojmenného projektu, který sdružuje oběti sexuálního zneužívání, osamělé děti a mladé lidi, kteří se octli na ulici. Děti i organizátoři zatím žijí v nejistotě. V nynější době totiž Dům šance funguje v provizorním režimu s tržním nájemným. Pražský magistrát však na příští rok slíbil zajištění náhradních a dostačujících prostor. Také ministryně při štědrodenní návštěvě ujistila, že do půl roku dostane středisko k dispozici nové prostory.

Dům Šance dostal letos místo povolení k rekonstrukci vyhazov z Prahy 5, a tak se chlapci a dívky bez domova sešli v dočasném sídle v Praze 9. „Je už vytipovaná budova, kde by Dům Šance mohl dlouhodobě být. Věřím, že se to povede a tato služba bude v Praze dál,“ uvedla ministryně. Magistrát už hledá nové sídlo, kde by se platil jen symbolický nájem.

Dům je určen mladým lidem s nešťastným osudem a pomáhá jim začlenit se do společnosti. Klienti vyrábějí propisky, dům jim taky pomůže najít bydlení nebo práci. Osobní problémy pomáhají vyřešit odborníci. Klienti se v projektu učí mít vztah k lidem i zvířatům. V dílně, kde skládají tužky, mají akvárium s rybičkami a v teráriu velkého šedého potkana. Vypiplali ho z mláďátka. A právě v noci na Štědrý den se jim rozšířila rodinka pískomilů o nové přírůstky. Mazlením se zvířátky či s plyšáky si podle zakladatele projektu Lásla Sümégha kompenzují lásku, kterou nepoznali.

U vánočního stromku předvedli klienti scénky, které si nacvičili. Po štědrovečerním řízku, bramborovém salátu a mrkvovém pečivu dostal každý darem plyšáka. Promítaly se Tři oříšky pro Popelku. Ministryně si z oslav odnesla plyšového medvídka Pú s nápisem „I love you“. Prý si ho nechá na pracovním stole, aby jí neustále připomínal dnešní slib.