Děti nesmí pít alkohol ani výjimečně, svátky nesvátky, nabádá psychiatr

Praha - Ani o svátcích by děti neměly pít alkohol, už vůbec ne se souhlasem rodičů, varuje primář oddělení léčby závislostí Psychiatrické léčebny v Bohnicích Karel Nešpor. Podle výzkumů totiž v dospělosti více pijí alkohol lidé, kterým rodiče v dětství ochutnávání nezakazovali - a nedávali jim tak dostatečný signál, jak je alkohol nebezpečný.

Dětem hrozí otrava alkoholem už při podání nízké dávky, upozorňuje Nešpor. Například pro děti předškolního věku může být podle něho nebezpečná i obyčejná ústní voda. U větších dětí se závislost na alkoholu rozvíjí rychleji a je u nich větší riziko závislosti na jiných drogách.

Dospívání je doba experimentování a častých úrazů. Výbušná směs nastává při spojení alkoholu se skateboardingem, kolečkovými bruslemi, plaváním nebo sexem. Mezi hlavní příčiny smrti dětí patří úrazy, otravy a dopravní nehody, na nichž se výrazně podílí právě alkohol, varoval Nešpor.

V dospívání se vytváří sítě mozkových buněk, jenže alkohol vytváření těchto funkčních mozkových sítí omezuje, vysvětlil. Neplatí zde podle něj pověra, že zakázané ovoce nejvíc chutná. Výzkumy ukazují, že nejlépe jsou na tom s alkoholem děti, jejichž rodiče byli laskaví, ale zároveň vyžadovali dodržování pevných pravidel. „Nejsem si jist, zda čeští rodiče tráví s dítětem dostatek času a už vůbec, jestli rodina funguje dostatečně normotvorně,“ řekl Nešpor.

Podstatně více je alkoholem ohroženo dítě, jehož příbuzný je či byl na alkoholu závislý. Takový člověk by měl celý život abstinovat, doporučuje psychiatr. Rady, jak postupovat, rodiče naleznou v příručce Alkohol, drogy a vaše děti na www.drnespor.eu.