Na půlnoční v Česku zamířily tisíce lidí

Praha -  Tradiční půlnoční mše přilákala do kostelů po celé České republice tisíce lidí. Kromě věřících na ni přicházejí i ti, kteří tam běžně nezavítají. Může za to hlavně poutavé kázání farářů. Trochu neobvyklou půlnoční mši měli obyvatelé Týniště nad Orlicí, kde se v kostele místo varhan rozezněly elektrické kytary a bicí.

Narození Ježíše Krista si připomněli lidé například v zaplněném kostele svatého Jakuba Staršího v pražských Kunraticích, kde je na půlnoční vždycky plno. Farář totiž mluví podle těch, co si ho přišli poslechnout, moderně a lidsky. „Je důležité, jestli člověk, kterého potkávám, je pro mě jen číslo, jestli z něj můžu něco mít, jestli je mi nějak užitečný, anebo jestli ho mám rád jako osobu,“ vysvětluje kunratický farář Jaroslav Krajl.

V Týništi nad Orlicí se již podruhé konala rocková půlnoční mše. Na akci přišly do tamního kostela i letos stovky lidí. Atmosféru neobvyklé půlnoční mše dokresloval přenos na plátno, barevná světla a divadelníci, kteří ztvárnili biblické postavy.

Bohoslužby pokračují v kostelech po celé zemi dnes i zítra. Před oltáři už však na rozdíl od půlnočních bohoslužeb převažují věřící.