Zátah ve vietnamské tržnici v Praze nebyl úspěšný, trhovci o něm zřejmě věděli dopředu

Praha - Listopadový zátah ve vietnamské tržnici SAPA v Praze - Libuši nebyl úspěšný. Ze zprávy ministerstva vnitra, kterou předložilo na posledním zasedání vlády, vyplývá, že Vietnamci věděli o kontrole dopředu. Z více než pěti stovek zkotrolovaných cizinců jen pět žilo v Česku nelegálně, nenašly se ani hledané drogy. Někteří trhovci navíc část svého zboží vyházeli do popelnic a kontejnerů a zbavili se tak odpovědnosti.

Podle velitele zásahu Jiřího Kopečného psi speciálně cvičení na drogy vyštěkávali místa, kde byly zřejmě drogy uloženy - policisté ale na označených místech žádná narkotika nenalezli. Drogy mohly být tedy díky úniku informací uklizeny. Vedení cizinecké policie chce proto únik informací o zátahu na tržnici SAPA vyšetřit. Na zásahu se ale podílelo několik policejních složek i Česká obchodní inspekce. Najít tak konkrétního viníka je tak téměř nemožné. Někteří lidé si podle Kopečného ani neuvědomují, že mohou k úniku informací přispět vlastní nedbalostí, když mluví například v MHD nebo jídelnách.

Vietnamci vnímají listopadový zátah jako útok na celou komunitu. Na dvě stovky vietnamských studentů dokonce sepsalo petici, ve které protestují mimo jiné proti nehumánnímu zacházení se zaměstnanci tržnice. „Od začátku byl zátah demonstrací síly proti Vietnamcům,“ myslí si provozní ředitel areálu SAPATran Quang Hung.

Zátah se propírá i na politické scéně. Podle opozice se ministr vnitra snažil jen ukázat sílu a zvýšit tak svou popularitu. „Zásah byl především velmi neefektivní. Na ten počet policistů, kteří byli nasazani, se zjistilo velmi málo trestných činů,“ domnívá se poslanec Jeroným Tejc. Vietnamců se zastala i Česká biskupská konference. Kromě zátahu v tržnici SAPA se jí nelíbí, že Česko pozastavilo do konce roku vydávání víz v Hanoji.