Na zastávce v Písku-Dobešicích nezastavují vlaky. Chybí chodník

Písek – Vlaky zatím projíždějí novou zastávku v Písku-Dobešicích, ačkoli zde mají od 14. prosince zastavovat. Zastávka totiž není zkoladouvaná. Drážní úřad a policie nepovolily zkušební provoz kvůli chybějícímu chodníku k firmám v průmyslové zóně.

Chodník byl součástí původního projektu. Podle píseckého starosty problémy vznikly s odkupem pozemku pro jeho stavbu. Majitel plochu nechtěl prodat. Bez chodníku považují drážní inspektoři i policisté přístup k zastávce za příliš nebezpečný. „Nebyla zajištěna dostatečná bezpečnost pro chodce, a proto jsme nedali souhlas,“ řekl mluvčí Jihočeské policejní správy Jaroslav Beran.

Dobešická zastávka měla sloužit hlavně zaměstnancům blízké průmyslové zóny a studentům, kteří jezdí na praxi do školního statku. Proto ji železničáři vybudovali. Náklady přesáhly 3 miliony korun. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally se jedná o zastávku postavenou podle nejnovějších kritérií.

Protože písecká radnice chce, aby na zastávce začaly zastavovat vlaky, nechala postavit prozatimní cestu, která se vyhne pozemkům, které se vedení města nepodařilo odkoupit. Půjde-li vše podle předpokladů, první osobní vlak vysadí cestující v zastávce Písek-Dobešice 5. ledna.