Úrazovou nemocnici bude vlastnit město - prezident zákon podepsal

Brno - Prezident Václav Klaus podepsal zákon o přechodu Úrazové nemocnice v Brně ze správy státu pod kontrolu města. Převzetí tak už prakticky nic nebrání. Cílem zákona je znemožnit plánované zrušení nemocnice, které prosazoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Představitelé města a kraje v čele se sociálními demokraty se zrušením nesouhlasili. Ministr Julínek plánoval útlum činnosti Úrazové nemocnice a převod traumacentra do Fakultní nemocnice Brno asi rok a půl. Důvodem je například zastaralost budov nemocnice v centru města.

Nemocnice podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta přechází na město Brno, které není na její správu připraveno. Toto rozhodnutí nic nemění na věci, že traumacentrum bude v Brně Bohunicích, což znamená, že původní Úrazová nemocnice přichází o část peněz a pravděpodobně i o část zaměstnanců. „Nemocnice nemá žádnou vizi, co bude do budoucna dělat, jaký bude její profil a jaké bude mít smlouvy s pojišťovnami,“ objasnil Cikrt situaci kolem Úrazové nemocnice v Brně. Ministerstvo nebude podle Cikrta podnikat žádné zvláštní kroky. Ministr tak po dnešním dni není odpovědný za situaci v Úrazové nemocnici v Brně, za tu dneškem převzal odpovědnost brněnský primátor. Brněnský primátor Roman Onderka se brání: „Pan Cikrt neví, o čem mluví, samozřejmě nezná portfolio ani rozpočtu, ani fungování města Brna.“

Plán vyvolal nesouhlas jihomoravských politiků, části odborníků i většiny zaměstnanců Úrazové nemocnice. Ti tvrdí, že Brno potřebuje dvě traumacentra. Argumentovali též tím, že Úrazová nemocnice má špičkový tým odborníků, který by kvůli zrušení musel být rozprášen.

Někteří zaměstnanci však nakonec přecházejí do nového traumacentra, kam se přesunulo i několik špičkových zařízení. Brnu jako novému majiteli teď hrozí, že bude muset kupovat nové přístroje za desítky milionů korun. „Samozřejmě počítáme s investicemi, hned po novém roce budeme řešit formu podpory - pomůže nám i hejtman,“ vysvětluje brněnský primátor Roman Onderka. Město chce nemocnic převzít brzy po Novém roce. 
 
Poslanecké sněmovně především zákonodárci za ČSSD, Senát normu bez projednávání postoupil prezidentovi. Podle Julínka je zákon vadný a problematický. Ministr již dříve oznámil, že navrhne Ústavnímu soudu zrušení normy.

Úrazová nemocnice v posledních měsících trpí nejistotou a změnami ve vedení. Za poslední rok a půl se vystřídali čtyři ředitelé. Těsně před Vánoci rezignoval po necelém měsíci ředitel František Jimramovský. Důvodem byl údajný nátlak a vyhrožování odpůrců změn v nemocnici. Odboráři ale odmítli, že by jemu nebo dokonce jeho rodině jakkoli vyhrožovali. Vedení se po Jimramovském ujal ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus, který tak řídí obě zařízení.

Prezident podepsal i další zákony: od ledna tak budou přísnější podmínky pro získání a držení zbraní. Změny čekají také katastr nemovitostí. Návrhy na zápis bude možné podávat též elektronicky.
Od poloviny roku má začít platit novela občanského soudního řádu, kterou rovněž podepsal prezident. Zajistí, aby lidé neměli možnost vyhýbat se soudním obsílkám.

Vydáno pod