Zeman kritizoval sociální demokraty za neschválení vojenských misí

Praha - Bývalý premiér a šéf ČSSD Miloš Zeman kritizoval opoziční sociální demokracii za to, že neumožnila schválit vojenské mise na příští rok. Podle něj je zablokování ministerského plánu ohledně zahraničních vojenských misí projevem hlouposti kombinované se zbabělostí. Zeman tak reagoval v pořadu Partie televize Prima na otázku moderátora ohledně hodnocení letošní české politické scény. Zeman se v rozhovoru postavil za přijetí Lisabonské smlouvy reformující Evropskou unii a je proti ratifikaci dokumentů o vzniku amerického radaru protiraketového systému v ČR.

Podle Zemana lze pochybovat o tom, zda vývoj na české politické scéně je vůbec politika. „Politika je uskutečňování programu a systematické úsilí o jeho prosazení. Já jsem v roce 2008 nic takového neviděl. Co se provozuje, je politikaření, kšefty, koryta,“ odpověděl.

„Já si myslím, že je to hloupost kombinovaná se zbabělostí,“ komentoval postup opozice Zeman. Boj proti teroristům v zahraničí podle něj snižuje riziko jejich útoku na českém území. Druhým argumentem pro mise je podle něj existence profesionální armády. „Je zcela logické, že půjde do těchto misí,“ zdůraznil s tím, že nelze spojencům odmítat podporu v „jejich těžké chvíli v Afghánistánu“.

Zeman upřednostňuje většinový volební systém

Miloš Zeman soudí, že by se měly příští volby do Poslanecké sněmovny konat v řádném termínu, ale podle většinového volebního systému. Zbývajícího roku a půl by měly strany využít k dohodě na novém způsobu voleb. Současný poměrný volební systém podle něj vede k tak absurdním situacím, kdy strana (Strana zelených), která má pouze šest poslanců, má ve vládě čtyři ministry. „To není normální,“ řekl. Změna volebního systému by měla podle Zemana stejně jako ve Spojených státech, a některých zemích západní Evropy, vést k systému dvou stran - silné levice a pravice. Soudí, že minoritní politické strany vymizí z politické scény i tím, že některé aspekty jejich programu si velké strany osvojí.

Zeman: Radar je skutečně proti Rusku 

Radar amerického protiraketového deštníku je podle Zemana namířen proti Rusku a má za úkol především sledovat jeho kosmodrom v Plesecku. Političtí představitelé, kteří už několik let vysvětlují českým občanům jiné důvody vzniku radaru, by měli podle bývalého předsedy ČSSD odejít.

Rusko je totiž podle expremiéra v „základním konfliktu 21. století“ na stejné lodi jako západní země v boji s islámským terorismem. Právě touto hrozbou a možností, že by teroristé mohli získat například kufříkovou atomovou bombu, pak Zeman zdůvodnil svou podporu posilování zahraničního angažmá české profesionální armády.

Zeman by rád „Spojené státy evropské“ 

Zeman také zdůraznil, že respektuje euroskeptický názor současného prezidenta a svého dlouholetého politického rivala Václava Klause. „Já jsem druhý extrém… Já jsem také menšina, ale přesně obrácená. Já jsem totiž eurofederalista, který by si přál, aby časem, postupně, vznikly Spojené státy evropské s jednotnou zahraniční, obrannou a další politikou,“ vysvětlil expremiér.