Sněmovna se letos blýskla několika rekordy

Praha - Letošní rok přinesl Poslanecké sněmovně několik rekordních událostí. Sešla se třeba při nejvyšším počtu schůzí v historii samostatné české sněmovny od roku 1993. Oproti jiným letům má za sebou také navíc dvě společné schůze se Senátem, na nichž volili prezidenta republiky. Historicky poprvé letos sněmovna odmítla program řádné schůze.

Standardně se roční počet zasedání pohybuje okolo 15, letos dosáhl až na číslo 22. Někteří poslanci si rekordní počet schůzí ani neuvědomují, jiní je považují za nadbytečné. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Martin Severa považuje každou schůzi za dobré cvičení. „Každá schůze je velmi dobrý trénink, abych vydržel tu další,“ bilancoval pro ČT Severa.

Poslanci letos také odmítli program řádné schůze, což se ještě nikdy předtím nestalo. Vynutili si však 15 mimořádných schůzí. Předeseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) si jednání při mimořádném zasedání pochvaluje. „Nepřesouvá se, nevyřazují se body, ani nezařazují, takže je to daleko jednodušší,“ uvedl Vlček.

Poprvé se poslanci v novém roce sejdou 3. února. Na program jednání si přichystali mimo jiné Lisabonskou smlouvu. Kvůli vojenským zahraničním misím se ale možná zákonodárci sejdou na mimořádném jednání už o pár dní dřív.

Vydáno pod