Brno uvolní na Úrazovou nemocnici 20 až 30 milionů korun

Brno - Úrazová nemocnice už brzy přejde ze správy státu pod kontrolu Brna. Vedení města nyní čeká, až zákon o převodu nemocnice, který už podepsal i prezident, vyjde ve sbírce zákonů. Pokud se tak stane do konce roku, bude novým majitelem už od 1. ledna. Jinak si bude město muset počkat až do 1. února. O finanční podporu se zatím nemocnice bát nemusí. Primátor Roman Onderka dnes potvrdil, že z rozpočtu města uvolní na nejnutnější investice 20 až 30 milionů korun.

Úrazová nemocnice v posledních měsících trpí nejistotou a změnami ve vedení. Za poslední rok a půl se vystřídali čtyři ředitelé. Těsně před Vánoci rezignoval po necelém měsíci ředitel František Jimramovský. Jméno nového ředitele či ředitelky bude známé až na základě výběrového řízení. Dočasný ředitel nemocnice bude jmenován pravděpodobně 5. ledna na zasedání rady města. 

Ve středu nemocnici končí smlouva s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), současný ředitel Úrazové nemocnice Roman Kraus v rozhovoru pro ČT uvedl, že VZP požádal o prodloužení smlouvy do konce června 2009 a podle jeho informací vedení pojišťovny prodloužení schválilo.

Kraus požádal o prodloužení smlouvy sám, nejednal ani s primátorem, ani s ministrem. Podle svých slov myslel hlavně na pacienty, kterým by jinak byla od Nového roku proplacena jen akutní péče. Úrazovka má neakutní operace naplánované až do května příštího roku. Lidé by se tak bez smlouvy s pojišťovnou museli přeobjednávat do jiných nemocnic.  

Vydáno pod