Lyžařům, kteří přežili pád laviny, hrozí pokuta až 100 tisíc korun

Trutnov - Dvěma lyžařům, kteří v pátek přežili pád laviny v Krkonoších, může za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny hrozit pokuta až 100 tisíc korun. Mohli by ji ve správním řízení dostat za to, že se pohybovali mimo vyznačenou cestu v nejpřísněji chráněné první zóně Krkonošského národního parku (KRNAP). Lyžaři se do zakázaného terénu vydali v době, kdy byl vyhlášen druhý stupeň lavinového nebezpečí. Neštěstí se stalo v těžko dostupném místě. Pád laviny nepřežila šestatřicetiletá žena.

Vyšetřováním tragické události se zabývá trutnovská policie. Podle jejího mluvčího Udo Ertnera bude případ zřejmě předán jako přestupek k vyřešení správě KRNAP. Mluvčí správy KRNAP Alena Drahná nechtěla výsledek případného přestupkového řízení předjímat. Pro muže a ženu, kteří pád laviny přežili, je podle ní trestem již to, co si museli prožít.

Lavina se zřítila v takzvané Červinkově muldě, která je mezi Luční boudou a Svatým Petrem. Jedna z žen nebyla sněhem stržena vůbec, muž byl zasypán částečně. Druhá žena byla zasypána zcela a záchranářům se ji podařilo vyprostit po třech hodinách pátrání. Silně podchlazenou lyžařku v bezvědomí převezl vrtulník do hradecké fakultní nemocnice, kde svým zraněním v pátek večer podlehla.

Vydáno pod