Lávka za 60 milionů korun v centru Plzně zvýší bezpečí chodců

Plzeň - Šedesátimilionová investice by měla zvýšit bezpečnost chodců a cyklistů v centru Plzně. Radní centrálního městského obvodu schválili postavení lávky přes čtyřproudou silnici první třídy, která prochází Plzní ve směru od Prahy na Domažlice a Rozvadov. Překlene také řeku Mži a vyústí v Lochotínské ulici. Informoval starosta Jiří Strobach (ODS).

„Důvodem výstavby je časté, velmi nebezpečné a živelné přecházení přes Tyršovu ulici v Sadech 5. května v prostoru mezi lávkou přes Mži a Sedláčkovou nebo Dominikánskou ulicí a také zamýšlená rekonstrukce mostu Generála Pattona,“ popsal starosta.

Rozhodovalo se mezi trvalou stavbou a přechodným přemostěním po dobu rekonstrukce frekventovaného mostu, který do centra přivádí dopravu ze sídlišť na severním předměstí. „Radní dali nakonec přednost trvalé lávce,“ doplnil Strobach.

Kromě toho rozhodli radní ještě o postavení dalších dvou lávek. Využije se přitom ocelová konstrukce, která dřív stála u železniční stanice Jižní Předměstí. „Konstrukce má rozpětí 25 metrů a byla demontována v roce 2006 při rekonstrukci křižovatky,“ řekl starosta.

Jedno mostní pole poslouží k přemostění Mže u zoologické zahrady, takže se lépe propojí čtvrti Lochotín a Skvrňany. Druhé mostní pole by se mělo použít na přemostění Radbuzy pod Meditační zahradou u Tyršova mostu. Pro pěší a cyklisty se tak propojí části Doudlevce a Výsluní. „Odhadované náklady na obě akce činí téměř deset milionů korun,“ dodal Strobach.

Vydáno pod