Nový rok přinese změny v pražské dopravě, v MHD se bude cestovat na Opencard

Praha - Na Pražany čeká od ledna několik změn v dopravě. Na roční kupon už nebudou moci cestovat veřejnou dopravou, aniž si pořídí kartu Opencard. Během roku chce město na kartu převést i další průkazky. Od prvního lednového víkendu musejí Pražané počítat také s některými omezeními v hromadné dopravě a s úplnou uzavírkou ulice Milady Horákové na Letné. Hlavní město chce v příštím roce také dopracovat nový územní plán, který bude platit dalších deset až 15 let.

Stavba tunelu Blanka uzavře ulici Milady Horákové 

Hned od prvního lednového víkendu čekají obyvatele metropole některé změny v dopravě. Kvůli stavbě tunelu Blanka bude uzavřena ulice Milady Horákové v úseku ulic Badeniho - U Sparty. Motoristé budou muset využívat objízdnou trasu kolem jižní strany staveniště. Čtyřproudá komunikace bude svedena pouze do dvou pruhů, dají se tedy očekávat dopravní komplikace. Další dopravní opatření v souvislosti se stavbou Blanky jsou plánována na únor, kdy cestující čeká výluka tramvají v úseku Špejchar - Prašný most. V plném provozu by se na ulici Milady Horákové měly tramvaje i automobily vrátit na podzim 2009.

V březnu by měly skončit opravy Lanového mostu na Jižní spojce, který byl kvůli poškození v srpnu na několik dní úplně uzavřen.

V neděli se prodlouží intervaly v metru a tramvajích 

Dopravní podnik zavede od 4. ledna na všech linkách metra a většině tramvají v neděli dopoledne delší intervaly. Metro bude jezdit každých deset minut, zatímco v současné době jezdí v některých dopoledních hodinách i každé čtyři minuty. Na tramvaj budou cestující čekat 20 minut, přičemž nyní čekají 15 minut. Od 5. ledna pak podnik zavede na trase metra C v pracovních dnech od 6:30 do 19:00 takzvaný pásmový provoz. V úseku Ládví - Letňany tak pojede pouze každá druhá souprava.

V Praze se bude cestovat na Opencard 

Pražané a návštěvníci hlavního města už nebudou moci cestovat veřejnou dopravou na roční kupony, aniž si pořídí kartu Opencard. Ta má v příštích letech nahradit všechny průkazky na MHD, v roce 2009 by na ni mohly být převedeny například studentské a seniorské kupony. Minimálně v prvním čtvrtletí bude podle magistrátu vydávání karty stejně jako dosud zdarma, dá se ale očekávat, že město v příštím roce rozhodne o jejím zpoplatnění.

Schválené peníze nebudou pravděpodobně dopravnímu podniku stačit

Hlavní město zřejmě bude muset v průběhu roku navýšit dotace dopravnímu podniku, peníze schválené podle rozpočtu metropole na rok 2009 podniku pravděpodobně nebudou stačit. Pokud by podnik peníze nedostal, musel by asi omezit hromadnou dopravu nebo zdražit jízdné.