Poradní orgán britské vlády doporučuje do aut zpomalovač

Londýn - Zařízení, které by automaticky regulovalo rychlost, by se mohlo stát běžnou výbavou britských aut. Poradní orgány britské vlády navrhly jejich zavedení v rámci snížení dopravních nehod. Montáž by se ale prováděla na základě dobrovolnosti.

Komise pro integrovanou dopravu uvedla, že takzvaný inteligentní adaptér rychlosti by během 60 let ušetřil 40 000 lidských životů. Adaptér by automaticky snížil výkon motoru a zapjal brzdy, aby auto dodrželo místní omezení rychlosti. Řidič by ale měl možnost na zařízení nedbat.

Komise uvedla, že použití adaptérů by také o šest procent snížilo množství výfukových plynů na silnicích s rychlostí do 70 mil (113 kilometrů) v hodině.

Komise vyzvala ministerstvo dopravy, aby začalo zpracovávat databázi místních rychlostních limitů, která by byla pro fungování systému třeba.

Univerzita v Leedsu, která pro komisi vypracovala příslušnou studii, vypočítala možné snížení nehodovosti z výsledků studie, během které 79 řidičů každodenně používalo auta vybavená zpomalovačem.

Takzvané Motoristické fórum, které je součástí komise a vyjadřuje názory uživatelů, její návrh podpořilo.

Skupina zvaná Safe Speed (Bezpečná rychlost) ale varovala, že výsledky by mohly být opačné, než jak se tvrdí, protože řidiči by nepociťovali takovou odpovědnost.

Ministerstvo dopravy uvedlo, že neplánuje prosazovat povinné užití zpomalovačů, ale že ty mohou zvýšit bezpečnost řidičů, kteří si je budou chtít namontovat.

Vydáno pod