Most se stále potýká se špatným parkovacím systémem

Most - Mostecká radnice v letošním roce slibovala, že odstraní tisíce značek, které vyhrazují individuální parkování pro určitá auta. Svůj slib zatím nesplnila. Kritici tohoto placeného parkování tvrdí, že diskriminace chudších obyvatel města tak pokračuje.

Odpůrci také tvrdí, že velká část obyvatel Mostu si nemůže dovolit zaplatit čtyřtisícový roční poplatek, a tak je opatření diskriminuje. Navíc, míst k zakoupení není dostatek, a tak parkovat mohou jen ti, kteří přijdou dřív. „Je to špatně, protože šanci má mít každý,“ říká odpůrce vyhrazeného parkování Josef Stohl.

Každé místo je zvlášť označeno, podle obyvatel je modrých dopravních značek trochu moc. „Samozřejmě, že ty lesy značek jsou naprosto špatně,“ říká náměstkyně primátora Mostu Hana Jeníčková. Radnice už před časem slíbila, že modré značky od příštího roku z mosteckých ulic zmizí. Teď změnila názor. Důvodem ale není třináct milionů korun, které za vyhrazená stání ročně inkasuje.

Zastupitelé musí najít lepší systém a vyřešit kapacitní problémy. V Mostě je registrováno zhruba 40 000 automobilů a parkovacích míst má radnice k dispozici jen třiadvacet tisíc. „Musí se vyřešit, kde budou parkovat, až se ty značky sundají. To zatím dořešeno nemáme,“ dodává Jeníčková.

Podle mosteckého primátora se jako nejúčelnější jeví vybudování několika velkých parkovišť v jednotlivých čtvrtích. A nová společná parkoviště by měla být umístěna tak, aby k nim každý majitel auta došel z domova pěšky do deseti minut.