Ukrajinští inspektoři potvrdili vinu českého pilota za nehodu u Kyjeva

Kyjev - Vinu za nehodu letadla značky Beechcraft C90, při které před rokem nedaleko ukrajinské metropole Kyjeva zahynulo pět Čechů, zavinil podle ukrajinských inspektorů hlavní pilot Petr Toužimský. Chybně vyhodnotil situaci, když se rozhodl přistát ve velmi špatných meteorologických podmínkách. Naboural do domu, o který se letoun roztříštil. Druhý pilot a majitel stroje Miroslav Jäger je bez viny, protože za let neodpovídal.

Letoun přistával v husté mlze v poli asi tři kilometry před letištěm. Svědci z královéhradeckého letiště, kde měl stroj mezipřistání, navíc podle dřívějších informací médií tvrdili, že Toužimský prý nechal Jägera řídit z místa prvního pilota. Pracovníci kyjevského letiště zase uvedli, že stroj před nehodou kličkoval, jako kdyby ho pilotoval žák ve výcviku.

Letadlo Beechcraft C90B se dvěma českými piloty a třemi pasažéry z české firmy Minib spadlo nedaleko druhého největšího kyjevského letiště Žuljany, kam mířilo z Hradce Králové. Letadlo patřilo Jägerově letecké firmě Fun Air z Karlových Varů. Právě ta loni svůj letecký park rozšířila o stroj Beechcraft C90B s německou imatrikulací D-IBDH. Přeregistrován a zapsán do leteckého rejstříku ČR měl být letoun až letos.