Horskou silnici mezi Hroznětínem a Potůčky čekají nákladné opravy

Hroznětín (Karlovarsko) - Oprava silnice druhé třídy, která je nejkratší spojnicí mezi německým Saskem, Ostrovem a Karlovými Vary, si vyžádá investici 600 až 700 milionů korun. Silnice spojuje řadu obcí v Krušných horách na trase mezi Hroznětínem a Potůčky a je dlouhá asi 25 kilometrů. Její oprava, rozdělená do několika etap, potrvá několik let. Řekl to ředitel Krajské správy a údržby silnic Petr Želechovský.

První úseky mezi Potůčky a Hroznětínem jsou už modernizovány, silnici bylo nutné především rozšířit. Takto je už upraven třeba úsek mezi Potůčky a Horní Blatnou a ve směru z Hroznětína na Merklín. Dosud bylo proinvestováno zhruba 100 milionů korun.

Jednotlivé úseky připravené k rekonstrukci jsou v různých fázích přípravy. Někde je zpracována teprve studie, na další části je k dispozici dokumentace pro územní řízení a někde je už vydáno stavební povolení. V letošním roce se počítá například s opravami povrchů od Merklína do Pstruží a s průtahy obcemi Pernink a Potůčky. „Oba průtahy budou stát dohromady kolem 70 milionů korun a silnice do Pstruží asi 110 milionů korun,“ řekl ředitel.

Kdy by mohla být hotová celá pětadvacetikilometrová trasa, to lze prozatím jen odhadovat. Podle Želechovského to ovlivní především zajištění financí z evropských fondů. Pokud budou všechny podané projekty Karlovarského kraje úspěšné, pak by mohla být modernizace horské silnice dokončena v roce 2013. Samostatnou akcí potom bude připravovaný silniční obchvat Hroznětína, jehož příprava právě začala.