Nejvíce peněz z rozpočtu je určeno tradičně pro MPSV

Praha - Jako každoročně, i letos utratí nejvíce peněz ze státního rozpočtu ministerstvo práce a sociálních věcí. Využije více než jednu třetinu peněz. Významný nárůst výdajů má letos ministerstvo životního prostředí nebo ministerstvo školství. Naopak méně peněz ve srovnání s loňskem letos z rozpočtu získalo například ministerstvo pro místní rozvoj, dopravy, zemědělství, kultury nebo zdravotnictví. Vyplývá to ze zákona o státním rozpočtu na rok 2009. Stát by měl příští rok hospodařit s deficitem 38,1 miliardy korun.

Rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí letos činí téměř 463 miliard korun, což je ve srovnání s loňskem o 29 miliard korun více. Ministerstvu životního prostředí výdaje narostly z loňských necelých šesti miliard na téměř 14 miliard korun. Rezort školství si pak polepšil o více než 15 miliard na 134,6 miliardy korun. Vedle výdajů ministerstev letos stoupnou o téměř 20 miliard na 64 miliard korun výdaje na úhradu státního dluhu.

Méně peněz letos mohou vedle některých ministerstev očekávat i Senát, Český telekomunikační úřad nebo Český statistický úřad.

Letošní rozpočet zatím počítá s celkovými výdaji ve výši 1152,1 miliard korun. Příjmy ministerstvo financí naplánovalo na 1114 miliard korun.

Letošní rozpočet je ovšem postaven na dnes již nerealistických odhadech hospodářského vývoje, a MF proto hodlá do konce ledna představit přepracovanou verzi rozpočtu. V té by se měly krátit provozní výdaje ministerstev o 10 až 15 miliard korun. Výši deficitu zatím MF podle dostupných informací měnit nehodlá.

Loni skončil státní rozpočet ve schodku 19,4 miliardy korun. Jde o nejlepší výsledek hospodaření státu od roku 1997. Původně MF počítalo s deficitem 70,8 miliardy korun, který v létě navýšilo na 71,3 miliardy korun. Příjmy rozpočtu v loňském roce činily 1064,57 miliardy korun a výdaje byly 1083,94 miliardy korun.

Výsledek loňského hospodaření podle ministerstva umožní vytvořit prostor pro možné rozpočtové impulzy, které by zmírnily dopady ekonomické krize v případě, že by se naplnily ty nejpesimističtější scénáře.

Vydáno pod