V Krajské zdravotní zůstává kontroverzní vedení

Ústí nad Labem - Představenstvo Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, se rozrostlo z pěti na sedm členů. Přestože ČSSD slibovala učinit v krajském zdravotnictví radikální změny, zatím k žádným výraznějším nepřistoupila. Ve vedení Krajské zdravotní zůstávají lidé, kteří udělali řadu kontroverzních kroků, například připravili velmi nevýhodný pronájem laboratoří.

V představenstvu tak stále zasedají ředitel Eduard Reichelt a radní René Budjač a Petr Fiala, kterým posty zajistila povolební dohoda ODS a ČSSD. Ti plánovali pronajmout laboratoře za 30 milionů korun ročně. Komplement ovšem vydělává mnohonásobně víc. Reichelt to ale popírá: „Nikdo z nás, tak jak v představenstvu sedíme, si nevezme na triko podepsat nevýhodný pronájem.“

Plánovaný pronájem laboratoří šetří od léta policie, žádné obvinění zatím ale nepadlo. Trestní oznámení podal europoslanec Richard Falbr, který možný pronájem označil za pokus o tunelování. ČSSD poté slíbila změny jak v jednotlivých nemocnicích, tak v managementu Krajské zdravotní.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

„To nebyly jen laboratoře…“

„Management je tam svým způsobem neschopný a je potřeba přivést nové lidi,“ uvedl Petr Benda, předseda sociálních demokratů v kraji a předseda představenstva Krajské zdravotní. Zatím ale k žádným změnám nedošlo. „To nebyly jen laboratoře, to byly i některé nevýhodné smlouvy, které jsem v minulosti na jednání dozorčí rady kritizoval,“ říká k tomu Stanislav Rybák, zastupitel Ústeckého kraje za KSČM.

Jisté není ani to, zda a kdy sociální demokracie splní svůj klíčový předvolební slib, a to placení zdravotnických poplatků za obyvatele kraje. Zastupitelstvo o tom zatím ani nejednalo.

Vydáno pod