Opozice žádá schůzku Topolánek - Paroubek kvůli vojenským misím

Praha - Opozice požaduje, aby se zítra na vládě neprojednával nový návrh organizace armádních zahraničních misí. Nejprve se má sejít premiér Mirek Topolánek se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem, aby společně dojednali podporu a případné změny v dokumentu. Jinak může hrozit zamítnutí návrhu a stejná situace jako před Vánocemi, varoval v dnešních Otázkách Václava Moravce předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Opozice podle Hamáčka opět nedostala dokument do ruky, aby jej mohla připomínkovat ještě před schválením vládou. Vláda tak prý dělá stejnou chybu jako při předchozím neúspěšném hlasování. Ministryně obrany Vlasta Parkanová možnou schůzku připouští, ale na druhou stranu tvrdí, že návrh je napsán přesně podle dohody s opozicí a veškeré termíny a počty vojáků opozice zná už od léta.

„Kdyby ke schválení prodloužení misí nedošlo, byla by to opravdu ostuda. Nechtěla bych jet do Bruselu vysvětlovat, že v České republice se návrh neschválil proto, že se nelíbil, ale proto, že zdravotnické poplatky v hodnotě jeden a půl dolaru byly předmětem sváru,“ uvedla Parkanová s tím, že by si přála, aby se vojenské mise nestávaly předmětem vyjednávání úplně jiných témat.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Toto přání ale nejspíš zůstane nevyslyšeno, protože předseda ČSSD Paroubek i dál spojuje zahraniční mise se zdravotnickými poplatky. „Osmdesát procent lidí od nás očekává to, že zrušíme poplatky ve zdravotnictví. Ať na mě pánové útočí, že je to špatné spojení,“ nechce ustoupit Paroubek.

Od 1. ledna mají české zahraniční vojenské mise dočasný mandát, kdy jej na dva měsíce prodloužila vláda. Původní návrh, který sněmovna zamítla, počítal s navýšením vojáků na 645 a zachováním stovky vojáků v rámci operace Trvalá svoboda. Nový návrh Parkanové počítá s tím, že počet vojáků v rekonstrukčním týmu bude necelých 500 a účast vojáků v misi Trvalá svoboda skončí úplně.