Zimní počasí si vyžádalo lidský život na D1

Praha - Na mnoha místech republiky dnes chumelilo a mrzlo, což velmi zkomplikovalo dopravu. Na dálnici D1 ve směru na Prahu si pak počasí vyžádalo lidský život, když při dopravní nehodě zemřela odpoledne mladá žena a tři další lidé byli zraněni. Kvůli nehodě byla na 33. kilometru dálnice ve směru na Prahu na krátký čas zablokována doprava, poté začala policie pouštět vozidla jedním pruhem.

„Řidič nezvládl jízdu na mokré silnici, sjel z dálnice a narazil do stromu,“ informuje o nehodě reportér ČT Richard Samko. Dálnice musela být uzavřena kvůli přistání záchranářského vrtulníku. Zranění mladé ženy byla natolik vážná, že jí záchranáři nemohli pomoci.

Zranění utrpěli i další tři pasažéři z havarovaného auta. Třiadvacetiletý muž s pohmožděnou krční páteří skončil na chirurgické ambulanci v Benešově. Další člověk utrpěl otřes mozku a poslední cestující měl pohmožděný hrudník.

Vstup Richarda Samka a Pavla Karase (zdroj: ČT24)

Podobná situace byla dnes na většině míst České republiky. Nejvíce dopravních nehod bylo na Plzeňsku a v jižních Čechách, k večeru začalo nehod přibývat i na východě Čech a v Moravskoslezském kraji.

Rychlostní silnice a dálnice jsou stále mokré, tvoří se na nich vrstva uježděného sněhu nebo jsou namrzlé. Většina nehod ale dnes skončila naštěstí pouze autem převráceným v příkopu.

Příští týden bude vůbec nejmrazivější

Příští týden má být v Česku podle meteorologických předpovědí nejmrazivější v lednu, a možná nejstudenější za celou zimu. „Nejvíce sněžit by mělo v průběhu noci na zítřek a během zítřka, kdy by na území Česka mělo napadnout 2 až 10 a v horských oblastech až 15 centimetrů nového sněhu,“ říká k tomu meteorolog Pavel Karas.

„Nejmrazivěji ovšem bude patrně v úterý a ve středu, kdy se očekávají teploty kolem minus 15 stupňů,“ uvádí Karas s tím, že na horách může být v horách více než minus 20 stupňů Celsia.