Topolánek počká se změnami ve vládě, Čunek chce prodat Kalouska

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes neoznámil personální změny ve vládě, jak měl v úmyslu. Předseda vlády v neděli večer informoval koaliční partnery o chystaných výměnách v sestavě vlády a šéf lidovců Jiří Čunek a šéf zelených Martin Bursík premiéra požádali, aby odložil oznámení změn. Důvodem pro tento krok je u lidovců pravděpodobně i to, že se premiér rozhodl odvolat z funkce právě jeho. Nahradit by jej měl Cyril Svoboda. Širší vedení lidovců by mělo o změnách jednat zřejmě v úterý. Premiér Topolánek se na dnešní tiskové konferenci k mediálním spekulacím ohledně změn ve vládě odmítl vyjádřit.

Jiří Čunek chce vyměnit své setrvání ve vládě za odvolání ministra financí Miroslava Kalouska. „Jiří Čunek skutečně přišel na včerejší jednání s premiérem s návrhem na odvolání Miroslava Kalouska,“ řekl dnes místopředseda KDU-ČSL David Macek. Důvodem je podle Macka to, že se Kalousek nechová jako ministr KDU-ČSL. Premiér Topolánek o tom ale podle svých slov neví. Dokonce takový plán označil za úsměvný. „Jestli Jiří Čunek skutečně, a já tomu nevěřím, prohlásil, že by chtěl vyměnit ve vládě nejlepšího ministra KDU-ČSL, kterého KDU-ČSL za celou svou historii měla, tak to bych se tomu jenom pousmál,“ komentoval dění premiér.

Miroslav Kalousek potvrdil, že vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek navrhl jeho odchod z vlády. Kalousek se prý informaci o svém možném odvolání dozvěděl ráno z tisku. „Zhruba ve 13:30 mi pan předseda potvrdil, že tento návrh skutečně předložil. Vzal jsem to na vědomí,“ stojí v prohlášení ministra financí.

Místopředseda Macek sdělil, že náhradníkem za ministra Kalouska má být ekonom ČSOB Tomáš Sedláček. Ten s Miroslavem Kalouskem sympatizuje a za určitých okolností je připraven funkci přijmout. „Já si pana Kalouska vážím a o toto místo mám zájem pouze v případě, že se uvolní v reakci na vnitrostranickou situaci uvnitř KDU-ČSL,“ uvedl Sedláček. Podle místopředsedy Lidovců Macka má Sedláček od vedení KDU-ČSL jistou podporu. „Našli jsme lepšího ekonoma a tím je právě Tomáš Sedláček. Myslím, že je vhodnějším kandidátem pro řešení současné finanční situace,“ dodal Macek 

Ministři, jak řekl Topolánek dříve, nebudou odcházet proto, že nezvládli svou práci, ale protože ji nedokázali prezentovat. Mezi ministry, jimž bývá vytýkána špatná prezentace jejich činnosti, patří ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Spekuluje se i o změně v čele ministerstev kultury, obrany a dopravy, ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková již svůj odchod z vlády potvrdila.

Pokud premiér nakonec vládu skutečně obmění, bude to první výměna ministrů, o níž rozhodne premiér po poradě s šéfy koaličních stran. Předchozí odchody z vlády totiž iniciovali sami ministři, i když v případě Dany Kuchtové a Jiřího Čunka ne zcela dobrovolně.

Premiér nakonec ustoupil od záměru zřídit funkci vicepremiéra pro ekonomiku. Místo toho bude osobně řídit Národní ekonomickou radu - nový expertní tým, který by do konce ledna pomohl připravit opatření proti dopadům ekonomické krize na ČR. V rámci týmu by měli zasednout i experti ze sociální demokracie.

O koho jde: Julínek, Parkanová, Jehlička, Řebíček, Stehlíková

Lidé z vlády podle Topolánka nebudou odcházet proto, že by nezvládli svou práci, ale spíše nezvládli prezentaci svého resortu. K členům vlády, jimž bývá vytýkána špatná prezentace jejich práce, patří v souvislosti s reformami ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Na jeho místo se prý počítá s náměstkem Markem Šnajdrem.

Mezi „neviditelné“ členy kabinetu býval v anketách řazen ministr kultury Václav Jehlička, kterého by mohl nahradit Jiří Čunek. Před Vánocemi se v médiích spekulovalo i o změně v čele ministerstev obrany a dopravy. Ministryni Parkanové se nejčastěji vytýká to, že se stále nedaří přesvědčit veřejnost o potřebnosti amerického radaru. Resort dopravy pak prý čeká na Petra Bendla. Ze „zelených“ ministrů je za nejkřehčí považováno postavení ministryně Džamily Stehlíkové. Sama Stehlíková si je skoro jistá, že dnešní zasedání bude pro ni poslední.

Střídalo se jen na ministerstvu kultury a školství, Čunek se vrátil

Druhou Topolánkovu vládu jmenoval prezident Klaus skoro přesně před dvěma lety, 9. ledna 2007. Úplně první změnou v ní byl odchod ministryně kultury režisérky Heleny Třeštíkové, která podala demisi za 15 dní po jmenování do funkce. Údajně cítila politický nátlak na jmenování svých náměstků. Ve funkci ji nahradil Václav Jehlička, jehož jméno se nyní zmiňuje mezi těmi, kteří mají z vlády odejít.

Začátkem října 2007 odešla z funkce ministryně školství, tehdejší místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. Oficiálně kvůli napětí kolem čerpání evropských fondů, nicméně část zelených za jejím odchodem viděla nátlak koaličních partnerů. Kuchtovou po bouřlivé diskusi uvnitř zelených nakonec nahradil Ondřej Liška.

O měsíc později kabinet opustil vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek. K tomuto kroku se rozhodl kvůli opětovnému otevření případu jeho údajné korupce. Celá kauza byla nakonec zastavena a i audit Čunkových financí, který nechal zpracovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, dopadl pro šéfa lidovců dobře. Čunek se tak mohl začátkem dubna 2008 do vlády vrátit, a to i se souhlasem zelených, kteří vyhrožovali odchodem z vlády, pokud v ní bude opět Jiří Čunek.