Vicepremiér Jiří Čunek nemá podporu poslanců KDU-ČSL

Praha - Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) má z lidoveckých ministrů jednoznačně nejnižší podporu poslaneckého klubu své strany. V reakci na současná jednání o změnách ve vládě to řekl předseda lidoveckého klubu Pavel Severa.

V anonymní anketě ho umístilo na poslední páté místo 9 z třináctičlenného poslaneckého klubu. Nejvyšší podpory mezi poslanci naopak požívá ministr financí Miroslav Kalousek. Anketa mezi lidoveckými poslanci proběhla v souvislosti se současnými jednáními o výměně některých členů vlády koaličních stran. V průběhu jednání totiž zazněly informace o možnosti odchodu Čunka i Kalouska.

Žebříček podpory jednotlivých lidoveckých ministrů sestavil Severa na základě výsledků ankety na konci loňského roku. Otázka zněla, jak poslanci KDU-ČSL subjektivně podporují ministry své strany podle toho, jak zvládají svoje ministerstva a reprezentují stranu. Podle Pavla Severy vznikla anketa právě proto, aby se zjistila podpora ministrů v případě rekonstrukce vlády.


Severa varuje před snížením podpory vládě

„Pokud pan předseda Čunek navrhuje odvolat ministra Kalouska, tak by to znamenalo absolutní nepodporu vládě z hlediska poslanců KDU,“ řekl Severa. Tento postoj ale nesdílejí všichni lidovečtí poslanci. Například poslanec Tomáš Kvapil (KDU-ČSL) se podle vlastních slov ankety nezúčastnil a s prezentovaným výsledkem nesouhlasí. „Pan Severa zneužívá toho, že je předsedou poslaneckého klubu,“ řekl Kvapil a dodal, že je Severovým jednáním pobouřen. Kvapil by Čunka na poslední místo určitě nedal. „Svůj resort zvládá, a to, na čem se naše stranické orgány dohodnou, tak se snaží realizovat, na rozdíl od pana ministra Kalouska, který jedná v těchto věcech svévolně,“ řekl Kvapil.

Místopředsedkyně klubu Michaela Šojdrová reagovala na Severova slova tím, že anketa měla zůstat vnitroklubovým materiálem a její zveřejnění považuje za nepřijatelné. Šojdrová v anketě odmítla hodnotit ministry podle známek. Mezi poslanci pak prý nedošlo k žádné diskusi o výsledcích ankety ani o podpoře ministrů.

V současnosti se jedná o výměně některých členů vlády koaličních stran. Objevily se informace, že premiér Mirek Topolánek (ODS) požaduje Čunkův odchod z kabinetu. Předseda lidovců naopak údajně navrhl, aby byl z vlády odvolán jeho stranický rival Kalousek. Topolánek chtěl původně informovat o personálních změnách po dnešním jednání vlády, koaliční partneři si ale vyžádali ještě týden času, aby mohla návrhy projednat jejich vedení.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová
Zdroj: ČT24