Topolánek má scénář pro řešení konfliktu v Gaze

Praha - Premiér Mirek Topolánek má scénář pro řešení konfliktu na Blízkém východě. Jeho cílem má být přinejmenším přerušení bojů. Premiér už mluvil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem a chystá se zavolat americkému prezidentovi Georgi Bushovi.

Na Blízký východ odcestoval v neděli v čele delegace Evropské unie šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg poté, co izraelská armáda podnikla pozemní útok do pásma Gazy. Izrael zaútočil kvůli aktivitám palestinského radikálního hnutí Hamas.

Česko jako předsednická země a mluvčí EU už vyzvalo k příměří,     Schwarzenberg jako zástupce předsedajícího státu EU a další představitelé sedmadvacítky zkoumají v regionu možnosti řešení krize. Podle EU je nyní důležité zajištění humanitární pomoci civilistům.

V oblasti je i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Topolánek v té souvislosti odmítl úvahy o možné „dvoukolejnosti“ unijní zahraniční politiky. „Nemám z toho žádnou obavu,“ uvedl český premiér. Podle něj Sarkozy svou cestu plánoval dlouhodobě.

Mluvčí pro předsednictví zůstává ve funkci 

Česko v čele Evropské unie už udělalo první „přešlap“, a to právě v souvislosti s krizí v Gaze. Mluvčí premiéra pro předsednictví v EU Jiří Potužník totiž prohlásil, že pozemní operace Izraele je defenzivní. To vyvolalo mezinárodní rozruch. Potužník nabídl Topolánkovi rezignaci, Topolánek ale rozhodl, že Potužník ve funkci zůstane. „Výrok Potužníka byl chybný, nebyl v kontextu s tím, co si česká administrativa a předsednická země v dané chvíli o té záležitosti myslela, bylo to dáno nedorozuměním,“ vysvětlil premiér. Společně se dohodli na lepší koordinaci a schvalování mediálních výstupů.

Černínský palác později Potužníkova slova korigoval. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prohlásil, že ani nepopiratelné právo státu na svou obranu nedovoluje akce, kterými trpí hlavně civilní obyvatelstvo, a vyzval k nastolení příměří a umožnění přístupu humanitární pomoci k lidem v Gaze. Podle Schwarzenberga bylo Potužníkovo vyjádření chybou, Praha se ale podle něj nemusí za jeho slova omlouvat.

Mluvčí premiéra Mirka Topolánka pro české předsednictví v EU Jiří Potužník
Zdroj: ČT24