Za pokus o vraždu kvůli hajlování půjde mladík na 12 let do vězení

České Budějovice - Dvacetiletý Lukáš Vorobel půjde za pokus o vraždu na 12 let do vězení. Dnes ho tam poslal českobudějovický krajský soud kvůli incidentu, který se odehrál loni v květnu. Vorobel spolu s kamarádem Martinem Vachtou měl hajlovat a provolávat rasistická hesla. Jakub Štěrbík je okřikl, načež se po něm Vorobel ohnal a pobodal ho. Mladík po útoku ochrnul a i po několikaměsíční rekonvalescenci má zdravotní problémy. Rozsudek není pravomocný, protože Vorobel se okamžitě odvolal.

Předseda Senátu Roman Bárta zdůraznil, že Vorobel napadl Štěrbíka zákeřně zezadu. Pokud by navíc nůž směřoval jen o centimetry stranou, napadený by útok nemohl přežít. Bárta při odůvodnění rozsudku kladl důraz i na společenskou nebezpečnost antisemitských a neonacistických výroků. „Za druhé světové války bylo vyhlazeno šest milionů Židů. Pokud to někdo obhajuje a propaguje, byť jen slovně, je to odpudivé a zavrženíhodné chování,“ uvedl Bárta.  

Dvaadvacetiletý Vachta půjde za pokus o ublížení na zdraví do vězení na tři roky. Podle obžaloby pořezal Štěrbíkova kamaráda, který chtěl útoku zabránit. Soud Vachtu potrestal i za nedovolené ozbrojování, protože policie u něj doma objevila nelegálně drženou pušku s náboji. Podle obžaloby 10. května vykřikovali Vorobel a Vachta na křižovatce ulic Ellerova a U Náhonu hesla „Sieg Heil“ a „Židi do plynu“ a zdvihali pravici. Oba se proto zpovídali i z propagace hnutí potlačující práva. Kromě extremistických projevů na veřejnosti také mají na těle nacistické znaky - Vachta má například vytetovaný symbol SS a Vorobel vypálený hákový kříž.

Vorobel už dříve hajlování popřel, útoku nožem litoval. Odvracel prý jen podle něj bezdůvodné napadení Štěrbíkem. „Bylo to zkratkovité jednání, které si nedovedu sám vysvětlit,“ uvedl Vorobel. Byl prý opilý. Proč nepomohl zraněnému muži, kterému by bez zásahu lékařů hrozila smrt, před soudem zdůvodnit nedokázal.

Štěrbík: Na rasismus jsem alergický

Štěrbík vysvětlil, že je na podobné extremistické projevy alergický, a proto proti hajlujícím mladíkům zasáhl. „Udělal bych to znovu. Ale kdybych věděl, co se mi stane, tak tam asi nepůjdu. Protože to za to nestálo,“ řekl novinářům Štěrbík. Přestože první prognózy jeho zdravotního stavu nebyly příznivé, znovu se začal hýbat a s bolestmi i chodí. Kvůli špatné motorice ale nedokáže psát.

Zmocněnec poškozeného požadoval pro Štěrbíka odškodné tři miliony korun za bolestné a ztížení společenského uplatnění. Oběma obžalovaným hrozilo dohromady až 20 let vězení.

Mladíci měli byt zaplavený nacistickými symboly

Soudní znalec Zdeněk Zbořil se také podivoval nad předměty, které policisté zabavili při domovních prohlídkách. „Je to největší soubor materiálů, který souvisí s neonacismem, dokonce i s nacismem. To sběratelství, kterým se asi hájí, hraničí s nějakou posedlostí,“ podotkl Zbořil. Normální člověk si prý nezaplní byt téměř 1200 předměty, které souvisejí s neonacistickou ideologií. Takový jedinec podle něj těmto myšlenkám zcela podléhá, nebo je duševně vyšinutý. 

Nejvíce předmětů zajistili policisté u Vachty. V jeho bytě našli například polní čapku člena SS či zbraň, jakou používali členové SS a wehrmachtu. Vlastnil i repliku nože Hitlerjugend a fotografie, které měl uloženy v počítači, ho také zachycovaly při hajlování.