Roční kupon na MHD v Praze bude jen v lednu, je třeba si pospíšit

Praha - Lidé, kteří chtějí letos využívat roční kupon na cestování pražskou hromadnou dopravou, by neměli otálet s pořízením karty Opencard. Kupon, který není možné používat bez této karty, se totiž bude prodávat už jen do konce ledna. Sdělil to mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný. Karta Opencard by měla postupně nahradit všechny průkazky na MHD v Praze, letos by se na ni mohly přesunout seniorské a studentské kupony.

Klasická Opencard, jejíž vydání trvá asi deset dní, je zatím zdarma, za anonymní a přenosnou verzi zájemci zaplatí 200 korun. Na tu je ale možné nahrát pouze klouzavé kupony, které jsou o několik stovek dražší. Vydání Opencard na počkání stojí 400 korun. Pokud si tedy lidé o kartu v nejbližších dnech nezažádají, může se jim cestování pražskou MHD ročně prodražit zhruba o 1 500 korun.

Opencard lidem slouží především jako tramvajenka, průkazka do městské knihovny, dále při placení parkovného v Praze 1 nebo při zjišťování dopravních přestupků, kterých se na území hlavního města dopustili. Letos chce město nabízené služby rozšířit o elektronickou peněženku, která lidem umožní platit vstupenky do divadla nebo na sport.

Kartu Opencard už vlastní kolem 250 000 lidí. Projekt Opencard má stále řadu kritiků, například organizace Iuridicum Remedicum magistrátu loni za Opencard udělila antiocenění za narušování soukromí lidí.

Vydáno pod