Lékaři budou nově předepisovat léky pomocí internetu nebo mobilu

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv zavede na přelomu ledna a února nový systém elektronického předepisování léků. V ordinacích a lékárnách tak začnou fungovat elektronické recepty, díky nimž budou mít lékaři možnost předepsat lék prostřednictvím mobilního telefonu nebo internetu. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Díky novému systému napíše lékař elektronický recept v počítači, odešle jej přes internet do lékárny a pacientovi sdělí jen krátký identifikační kód receptu. Pokud by lékař pacienta znal a nemusel by ho vyšetřit, může poslat kód na dálku prostřednictvím krátké textové zprávy nebo e-mailu. Lékárník pak podle kódu recept vyhledá na nově zřízeném serveru, který 1. ledna zavedl Státní ústav pro kontrolu léčiv.

„Je na odpovědnosti lékaře, zdali předepíše léčivo, aniž by vyšetřil pacienta, ověřil správnost užívání dříve nastavených medikací a výsledky předchozí léčby,“ řekla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková. Lékárny nyní čekají na instalaci propojení s centrálním serverem, které má podle zákona zabezpečit ústav. Ten předpokládá, že většina lékáren má být schopna přijímat elektronické recepty do konce března. I nadále se za elektronický recept bude v lékárně platit 30 korun.

Vydáno pod