Policista stíhán za únik odposlechů - hrozí mu až tři roky vězení

Praha - Úřady podle deníku Právo obvinily prvního policistu z protikorupčního útvaru za únik odposlechů do médií. V rok starém případu jde o zveřejnění výpisů telefonních hovorů lobbisty Miroslava Šloufa. Hovory bývalého poradce expremiéra Miloše Zemana zveřejnila loni v lednu televize Nova. Únikem se pak zabývala Inspekce ministra vnitra. Za neoprávněné nakládání s osobními údaji může jít policista do vězení, a to až na tři roky.

Podle listu není také jasné, proč policie výpisy Šloufových hovorů pořizovala. Mezi Šloufovými kontakty byl také šéf sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké Josef Pavlík, který si s lobbistou telefonoval od října do poloviny prosince předloňského roku údajně nejméně ve 48 případech. Šlouf ale již dříve popřel, že by se spolu cíleně bavili o nějaké konkrétní kauze.

O Šloufovi se hovořilo také v souvislosti s videonahrávkou, která se dostala do médií a která zachytila jeho setkání s kancléřem prezidenta Jiřím Weiglem v pražském hotelu Savoy. Zveřejnění nahrávky údajně sehrálo roli při volbě prezidenta. Ovlivnilo například rozhodnutí Strany zelených v tom, že se přikloní k veřejné volbě hlavy státu. V kauze jsou už několik měsíců obviněni bývalý pracovník rozvědky a bývalý policista.