V Olomouci nevjedou kamiony na průtah

Olomouc - Nové dopravní značení zakazující vozidlům nad 12 tun průjezd částí vnitřního městského okruhu už nechala vyrobit olomoucká radnice. Dodavatelská firma je ale zatím nemůže nainstalovat kvůli teplotám pod bodem mrazu, řekl mluvčí radnice Ivan Rašťák. Zákazové značky by měly donutit řidiče kamionů využívat západní obchvat Olomouce, který je v provozu od předloňského listopadu. Průtahu městem zatím příliš neulehčil.

Informační tabule a zákazové značky se objeví podle mluvčího na příjezdu od Mohelnice a na začátku Albertovy ulice. Těžká doprava tak nebude moci využívat úsek dlouhý asi 1100 metrů od křižovatky Foerstrovy s Hněvotínskou ulicí po křižovatku Foerstrova - třída Míru. Podle magistrátu řidiči těžkých aut úsekem jezdí proto, aby si zkrátili cestu o několik kilometrů, a ušetřili tak čas a palivo. „Děje se tak zejména v noci, což obyvatele domů ruší nejvíc,“ uvedl mluvčí.

Nové dopravní značky nechala vyrobit radnice. Zaplatila za ně asi půl milionu korun. „Značení je již hotové a dodavatelská firma je připravená okamžitě provést jejich instalaci. Technologicky to však bude možné až po oteplení, protože nyní je zem promrzlá a nelze betonovat,“ vysvětlil mluvčí.