Omezení u Kongresového centra pocítí i řidiči

Praha - V době velkých jednání evropských státníků, diplomatů a úředníků, která se v tomto půlroce uskuteční v pražském Kongresovém centru, se lidé budou muset připravit na zvýšená bezpečnostní opatření. Oznámil to dnes náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek. Policie v době jednání v rámci českého předsednictví EU omezí možnost parkování a průjezdu v okolí centra i východ z metra Vyšehrad směrem k centru.

„Především budeme zabezpečovat režimové opatření, které souvisí s vjezdem do prostor Kongresového centra, ať už jsou to parkoviště, podzemní garáže a vjezd z Nuselského mostu na Pankrácké náměstí,“ řekl šéf pražské policie Martin Červíček. Policie bude v případě potřeby zastavovat vozidla a kontrolovat řidiče. Dozor nad děním v objektu i jeho okolí připadne na stovky policistů, vždy podle závažnosti akce. Mezi zúčastněné složky patří speciální pořádková jednotka, dopravní policisté i ochranná služba, počítá se dokonce s využitím policejních psů i koní.

Největší pozornost zřejmě připadne na neformální zasedání ministrů sedmadvacítky. První z nich se uskuteční v Kongresovém centru už za 9 dní. Sejdou se tam ministři spravedlnosti a vnitra zemí EU.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Podobných velkých jednání se do června 2009 uskuteční sedm. Vedle nich se v budově počítá se zhruba stovkou dalších pracovních schůzek. V době jednání nebude možné vejít do Kongresového centra bez policejní kontroly průkazu totožnosti; ta bude probíhat i v okolí budovy. Policisté mohou lidem dokonce zakázat vstup do objektu.