Do písecké zóny lze jet vlakem, město vybudovalo chybějící cestu

Písek - Lidé pracující v průmyslové zóně v Písku nebo studenti zemědělské školy, kteří jezdí do blízkého školního statku, mohou od čtvrtka jet do práce či na praxi vlakem. Ten poprvé vysadí cestující v nové zastávce Písek-Dobešice. Podařilo se totiž vybudovat chybějící přístupovou cestu od stanice do zóny. Spojovací chodník požadovaly kvůli bezpečnosti lidí Drážní úřad a policie. Oznámil to dnes mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. V Dobešicích měly přitom vlaky zastavovat už v půlce prosince, kdy začal platit nový jízdní řád.

Až do nynějška ale tudy soupravy jen projížděly. Moderní osvětlená zastávka s vyšším nástupištěm a bezbariérovým přístupem nebyla totiž zkolaudovaná. Problém byl s odkupem pozemku pro stavbu chodníku. Majitel plochu nechtěl prodat. Město nakonec vybudovalo provizorní cestu, aby lidé nemuseli chodit po silnici. Bez chodníku totiž úředníci i policisté považovali přístup k zastávce za příliš nebezpečný. „Podařilo se vybudovat chybějící přístupovou cestu i s osvětlením. Drážní úřad proto dnes zastávku zkolaudoval,“ uvedl Halla.

„První vlak pro cestující zastaví v nové zastávce ve středu v 04:51 při cestě z Protivína do Březnice. Z píseckého nádraží trvá cesta vlakem do průmyslové zóny jen šest minut,“ uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. V Dobešicích budou stavět všechny osobní vlaky, které jezdí na trati Protivín - Písek - Březnice - Zdice. V pracovní den to bude 17 spojů v obou směrech. Do průmyslové zóny jezdí denně za prací přes 3000 lidí.

Výstavba zastávky včetně rekonstrukce kolejí přišla na zhruba šest milionů korun. Práce platil Státní fond dopravní infrastruktury.