Dryml se přiznal, že sháněl informace o Orgoníkové, teď se omluvil

Praha - Senátor ČSSD Vladimír Dryml se dnes nečekaně omluvil za své "nešťastné" výroky, které pronesl v souvislosti s případem údajného shánění informací o své stranické kolegyni Haně Orgoníkové. Dosud se omluvit odmítal. Dál trvá na tom, že celý případ byla provokace. Dryml to řekl po dnešním jednání senátorského klubu ČSSD. Klub omluvu přijal, případ ale neuzavřel. Zítra má totiž ještě Dryml jednat se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem, v pátek se pak ke kauze sejde politické grémium strany.

"Chtěl bych se omluvit předsedovi strany (Jiřímu Paroubkovi), celé ČSSD i všem na veřejnosti, kterých se dotkly některé mé nešťastné výroky. Je to způsobeno do určité míry tím, že všichni jsme pod určitým mediálním
tlakem," prohlásil Dryml. 

Dryml dnes poprvé v MF Dnes přiznal, že sháněl informace o své stranické kolegyni Haně Orgoníkové. Jelikož ji podle svých slov považuje za přítelkyni, chtěl jen zabránit, aby se o ní šířily nepodložené informace. Vše si ale prý ověřoval z veřejně dostupných listin. Podle deníku se navíc ukazuje, že nešlo o jediný případ, kdy na někoho sháněl kompromitující informace. Hejtman Lubomír Franc a vedení ČSSD Drymla vyzvali, aby do dnešního jednání krajské rady rezignoval na své funkce, což neučinil. Radní dnes proto doporučili krajským zastupitelům, aby ho na svém zasedání odvolali z pozice náměstka hejtmana. Dryml veškeré výzvy k odstoupení odmítá s tím, že se ničeho nezákonného nedopustil.

„Již v pondělí jsem uvedl, že pokud Vladimír Dryml sám neodstoupí, budeme postupovat v tomto směru dál,“ uvedl hejtman Franc. Pro doporučení zastupitelům dnes hlasovali všichni členové rady kromě Drymla. Franc již dříve uvedl, že si Drymla váží jako odborníka v oblasti zdravotnictví, jeho jednání ale považuje za osobní selhání, které je zcela nepřijatelné. V případě jeho setrvání ve funkci by podle France jakákoliv budoucí rozhodnutí krajské rady působila v očích veřejnosti nevěrohodně.

Drymlovo odvolání bude tedy na zastupitelích, kteří se sejdou 22. ledna.   Franc je přesvědčen, že pro jeho odstoupení ze všech funkcí ve vedení kraje budou hlasovat všichni zastupitelé ČSSD, kromě samotného Drymla. Pokud se ho podaří odvolat, novým členem rady by se mohla podle France stát sociální demokratka Jana Třešňáková, která je nyní předsedkyní výboru zastupitelstva pro sociální věci a zdravotnictví.

Dryml čeká, že bude muset opustit i krajský zdravotnický holding

Vladimír Dryml:

„Já jsem nic neprovedl. Jen jsem si ověřoval určitou informaci. V pondělí se mi dokonce potvrdila.“

Dryml dnes znovu potvrdil, že z krajských funkcí odstoupit nehodlá, jeho odvoláním by podle jeho slov došlo k rozpadu smlouvy o koalici v Královéhradeckém kraji: „Dostal jsem nejvíce preferenčních hlasů a asi to někomu velmi vadí a chce, aby mě zlikvidovali… Je to další nátlaková akce z řad některých členů ČSSD.“ Za Drymla se sice po Francově výzvě postavil Krajský výkonný výbor ČSSD, v úterý ho ale k rezignaci na funkci náměstka hejtmana vyzvalo 13 předsedů krajských organizací strany. 

Vladimír Dryml očekává, že bude muset brzy opustit i krajský zdravotnický holding, kterému předsedá. Radní už kompletně obměnili celé představenstvo, Dryml zatím zůstal a podle svých slov ví proč: „Jako předseda představenstva musím svolat představenstvo holdingu, pak mě teprve mohou odvolat.“

Předsedkyně královéhradecké ČSSD
Zdroj: ČT24