Noc byla mrazivá, teplota klesala až pod minus 25

Praha - Noc na dnešek byla opět mrazivá, teploty na některých místech České republiky přesáhly minus 25 stupňů pod nulou. Podle předběžných informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale nebyly nízké teploty na většině území četné. V současné době ojediněle velmi slabě sněží na Moravě.

Jednu z nejnižších teplot naměřili v osadě Jizerka v Jizerských horách, kde v noci na dnešek dosáhl mráz -32 °C. Velmi mrazivo bylo i v Desné na Liberecku, a to 25,8 stupně pod nulou.

Na Moravě bylo nepatrně tepleji, například v Jeseníku naměřili minus 19,7 stupně. Nejnižší teploty v Praze se v noci na dnešek pohybovaly mezi minus devíti až minus 11 stupni Celsia.

„Nízké teploty nejvíce závisí na tom, kolik se přes noc vytvoří nízké inverzní oblačnosti. Dnes jí bylo na celém území republiky o něco více, a proto teploty nebyly až tak nízké jako předchozí noc,“ uvedl Pavel Borovička.

Mrazy budou pokračovat, ne však tak silné

Meteorologové očekávají nepatrně menší mrazy v noci na čtvrtek. Teploty by se vlivem okluzní fronty měly pohybovat mezi osmi až 12 stupni pod nulou, v Čechách v údolí až minus 16 stupňů Celsia.

Naopak páteční noc by měla být chladnější, protože zesílí vliv tlakové výše. Meteorologové předpokládají, že se teploty vyšplhají na 13 až 17 stupňů pod nulou, v údolích až pod 21 stupňů.

Vydáno pod