Veřejnost má k dispozici nový zdroj informací o registrovaných lécích

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv dnes spustil novou webovou stránku. Informační portál pro veřejnost seznamuje například s nově uvedenými léky na český trh, s pravidly výdeje léčiv nebo informuje o tom, jak léčiva působí na lidský organismus. Součástí webové stránky je i přehled všech lékáren. Budou zde uveřejněny také ceny léků a informace o úhradách od pojišťoven. Portál bude v průběhu roku neustále rozšiřován a aktualizován.

Především pacienti mají ode dneška nový zdroj informací i o všech registrovaných léčivech, klinických studiích a zdravotnických potřebách.  Lidé zde najdou odpovědi také na často kladené otázky například o očkování nebo preventivních prohlídkách.

Pro lepší orientaci je připojen i slovníček a soubor nejčastějších otázek a odpovědí. Nová je také databáze volně prodejných léčiv. Pokud například pacient zadá klíčové slovo kašel, zobrazí se mu seznam všech volně prodejných léků proti kašli.

Od dubna budou elektronické recepty přijímat všechny lékárny

V budoucnu by se měli občané pomocí portálu dostat k osobním lékovým záznamům. Nejprve ale musí vzniknout centrální úložiště elektronických receptů. Od počátku ledna už funguje nový elektronický systém, jehož prostřednictvím mohou lékaři pacientům předepisovat léky přes internet. Za první týden se k němu připojila sice pouze desítka lékáren, ostatní tak ale budou muset učinit do konce března. Od dubna by potom elektronické recepty měly přijímat všechny lékárny v Česku.

Pacient bude mít přístup pouze ke svým datům, lékaři a lékárníci pouze k
informacím o lécích, které sami předepisovali nebo vydávali. K dalším datům se dostanou pouze se souhlasem jednotlivých pacientů. Nyní mohou pacienti do systému vstoupit pouze na kontaktních místech pro
komunikaci s úřady zvaných CzechPOINT. SÚKL plánuje, že později by se mohli připojovat běžně přes internet.