Na Pendolina jsou levnější internetové jízdenky

Praha - Na méně vytížené spoje SC Pendolino začaly České dráhy nabízet zlevněné internetové jízdenky. Nabídka se týká cestujících bez zákaznické karty, kdy například na lince z Prahy do Ostravy mohou při pořízení jízdenky na internetu ušetřit 188 korun proti nákupu u pokladny, uvedl Petr Pošta z tiskového oddělení ČD.

Dráhy tak následují některé zahraniční železniční dopravce nebo letecké společnosti, které upravují ceny jízdenek a letenek podle poptávky a některá místa doprodávají na internetu s výraznou slevou. „Jde o pilotní nabídku takzvaného dynamického jízdného, které používáme u některých mezinárodních jízdenek,“ doplnil Pošta.

Množství levných „pendolinových“ jízdenek na jeden spoj dráhy nezveřejnily. „Počet jízdenek aktuálně přizpůsobujeme poptávce po jízdě vlaky SuperCity Pendolino. V méně vytížených vlacích nabízíme těchto jízdenek více a naopak,“ řekl Pošta. Levnou jízdenku cestující nevyužijí ve vytížených pátečních spojích z Prahy do Ostravy a pondělních ranních spojích z Ostravy do Prahy.

Kromě využití internetu musí cestující dodržet i další podmínky. Jízdenku musejí zakoupit nejpozději tři dny před jízdou a doklad navíc platí pouze ve druhé třídě.

Internetový prodej jízdenek zprovoznily České dráhy na konci roku 2005, v současnosti je možné pořídit na síti doklady do zhruba 500 vlaků kategorie rychlík, expres, InterCity, EuroCity a SuperCity.