Ženská věznice ve Světlé nad Sázavou bude rozšířena

Světlá nad Sázavou - Věznice v zemi jsou přeplněné. Ta pro ženy ve Světlé nad Sázavou, kde s odsouzenými mohou být i děti do tří let, požaduje navýšit kapacitu už dva roky. Letos se rozšíření konečně dočká. Ministerstvo spravedlnosti slibuje, že zaplatí přístavbu asi pro stovku odsouzených. Současná kapacita je 520 míst.

Tisková mluvčí věznice ve Světlé nad Sázavou Eva Hodná informovala, že podle statistických údajů je na svobodě 700 žen, které čekají na výkon trestu. Už před rokem žádala ředitelka věznice Kamila Meclová o peníze ze státní pokladny.  Generální ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula tehdy sdělil, že mají hodně jiných priorit, ale zdejší věznice se peněz dočká. A nebylo nic.

Teď se situace opakuje a ředitelka opět žádá peníze. Kamila Meclová upřesnila, že výstavba dokončení ubytovacího zařízení by stála zhruba 20 milionů korun. „Světlá nad Sázavou dostane své peníze, vloni se to nepodařilo, protože se investovalo do bezpečnosti ve vězeňství,“ nechala se slyšet Zuzana Steinerová z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V těsné blízkosti věznice bude stát i firma na výrobu potravin. Právě tam by odsouzené ženy měly v budoucnu pracovat. Rozšířit věznici o půdní prostory chce ředitelka Meclová ještě letos. Čeká jen na peníze.