Jugoslávské letadlo možná v 70. letech omylem sestřelilo čs. letectvo

Praha - Jugoslávské letadlo, které se počátkem 70. let zřítilo poblíž severočeské Srbské Kamenice, pravděpodobně omylem sestřelilo československé vojenské letectvo. Vyplývá to z rešerše rozhlasu ARD a z pátrání českého novináře Pavla Tajnera. Komunistický režim si údajně vymyslel jinou verzi události, aby incident utajil. Československá vyšetřovací komise tehdy dospěla k závěru, že se letadlo rozlomilo ve výšce deseti kilometrů.

Letadlo se zřítilo 26. ledna 1972 nedaleko hranic tehdejší Německé demokratické republiky. Československá vyšetřovací komise podle ARD dospěla k závěru, že se dopravní letadlo typu DC-9 jugoslávské letecké společnosti JAT rozlomilo ve výšce 10 tisíc metrů. Pád přežila jako jediná srbská letuška Vesna Vulovičová, jejíž jméno bylo poté zapsáno do Guinnessovy knihy rekordů za „přežití nejhlubšího pádu“.

Švindl výzvědné tajné služby

„Co bylo tehdy celosvětově oslavováno jako zázrak, nebylo vlastně nic jiného než švindl výzvědné tajné služby,“ tvrdí pražský korespondent ARD Peter Hornung-Andersen. Ve skutečnosti se podle něj letadlo rozlomilo pár set metrů nad zemí. To, že Vulovičová přežila, proto nebylo tak pozoruhodné, jak se dodnes předpokládalo. Fakt je podle něj jednoznačně doložitelný na základě nedávno prozkoumaných tajných spisů a výmysl pádu z rekordní výšky měl pouze celou blamáž zastřít.