Senát přijal nový trestní zákoník

Praha - Senátoři dnes podle očekávání schválili nový trestní zákoník. Za kodex, podle něhož by se měla od příštího roku třeba snížit hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let věku stejně jako věková hranice pro legální sexuální styk, se postavilo 74 ze 76 senátorů. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) už ale přislíbil, že přinejmenším pomůže připravit novelu, která by to ještě mohla změnit. Zákoník teď míří k posouzení, případně podpisu prezidenta Václava Klause.

„Do konce řekněme května bude na půdě parlamentu novela, buď poslanecká anebo vládní, která otevře otázku věkové hranice 14 a 15 let jak u sexu, tak u trestní odpovědnosti,“ prohlásil ministr Pospíšil. Přistoupil tím na požadavek senátorů KDU-ČSL, kteří svou dnešní podporu zákoníku podmínili brzkou novelizací právě v těchto otázkách.

Proti legislativní normě hlasovala pouze komunistka Marta Bayerová a sám ministr Jiří Pospíšil se v roli senátora ODS hlasování zdržel. Většina zákonodárců souhlasila s tím, že nový zákoník je potřebný. Po jeho schválení poděkoval Pospíšil senátorům za to, že darovali Česku moderní trestní kodex. Podle ministra nahradí normu, která byla přijata v roce 1961 a chránila spíše kolektivní hodnoty. Nový zákoník pak v jeho pohledu klade „na první místo důraz na ochranu života, zdraví, důstojnosti, cti a majetku našich občanů.“

Reportáž Ondřeje Vrby (zdroj: ČT24)

Zákoník rozlišuje lehké a tvrdé drogy, zmírňuje tresty za marihuanu

Nový trestní zákoník vyměřuje za držení marihuany výrazně nižší tresty než za držení jiných drog. Kodex drogy rozlišuje na měkké a tvrdé. Za výrobu a prodej drog zákoník počítá se základní sazbou až pěti let. S mírnějšími tresty kodex počítá za přechovávání marihuany pro vlastní potřebu. Malé množství by bylo jen přestupkem, za množství větší než malé má hrozit nejvýše rok (v případě ostatních drog až dva roky), za pěstování konopí maximálně půlrok vězení. Malým množstvím má být podle připraveného nařízení vlády méně než 20 cigaret marihuany nebo tři rostliny konopí.

Vydáno pod