Německo radikálně zvyšuje pokuty pro řidiče

Praha/Berlín - V Německu se od února výrazně zvyšují pokuty za dopravní přestupky. Přijít tak o celý plat nebude pro české řidiče velký problém, informoval server iDnes.cz. Němci se tak snaží vypořádat s piráty silnic a nejvíce chtějí zvyšovat pokuty za ilegální závody, kdy účastník zaplatí až 400 eur a pořadatel 500.

Tvrdší postihy budou i za jízdu na červenou, kdy se pokuta zvyšuje ze 125 eur na 200. Za nedodržení bezpečné vzdálenosti to může být až 400 eur místo současných 250. Rychlá jízda se bude trestat pokutou 70 až 680 eur, nepřiměřená rychlost při náledí a mlze částkou 100 eur.

V Německu trestají policisté nejčastěji rychlou jízdu nebo opilost za volantem, podobně jako v Česku.

Podle Václava Špičky z Autoklubu České republiky se Češi na silnicích v zahraničí chovají lépe a slušněji než doma. Motivací pro ohleduplnější jízdu jsou právě vysoké pokuty.

Cizinci ovšem mohou systém obcházet. Pokud hlídka nechytí hříšníka přímo při činu, a je jen vyfocen radarem, nic se mu nestane. Po příjezdu stačí vyměnit si SPZ a vyměřenou pokutu nebude už muset nikdy zaplatit.

Politici i dopravní experti jednají už několik let a snaží se dohodnout na postupu, který by umožňoval udělit pokuty lidem ze zahraničí. Pokud najdou řešení, mohou neukáznění řidiči přijít například v Německu o tisíce korun.

Překročení rychlosti v obci:           70 až 600 euro

Překročení rychlosti mimo obec:      80 až 680 euro

Řízení pod vlivem návykové látky:   500 až 1500 euro

Jízda na červenou:                       200 až 360 euro

Nedodržení předepsaného odstupu: 75 až 400 euro

Ilegální závody:                           400 až 500 euro                

Vydáno pod