Vedení KDU-ČSL už netrvá na Kalouskově odchodu z vlády, kraje chtějí smír

Praha - Předsednictvo KDU-ČSL zrušilo své úterní rozhodnutí, aby z vlády odešel ministr financí Miroslav Kalousek. Chce uklidnit situaci a naopak ustanovit čtyřčlenný vyjednávací tým, který změny ve vládním kabinetu projedná. Mezi jeho členy by měl být Čunek, první místopředseda Roman Línek a předsedové poslaneckého a senátorského klubu Pavel Severa a Rostislav Slavotínek. Širší vedení strany se přitom na základě úterního stanoviska nyní sešlo, aby rozhodlo, zda má z vlády odejít jejich předseda Jiří Čunek, nebo Kalousek. Lidovci tak nakonec možná nikoho na odchod z vlády nedoporučí.

Celostátní výbor už návrh na vyjednávací tým posvětil, stejná reakce se očekává i od celorepublikové konference. Předsednictvo ze svých požadavků ustoupilo především kvůli krajským organizacím, jejichž většina se usnesla na tom, že by z ministrů KDU-ČSL neměl odcházet nikdo. Výjimkou je pouze jihočeská organizace, která požaduje Čunkovu rezignaci na vládní i stranické funkce.

Kalousek:

"Myšlenkové pochody předsednictva jsou na mou prostou mysl
velmi sofistikované. V úterý jsem nepochopil, proč mne chtějí odvolat, zrovna tak jsem nepochopil, proč si to za tři dny rozmysleli."

Reportáž Olgy Málkové a vstup Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

Vyjednávací tým by měl spolu s Mirkem Topolánkem a případně dalšími členy koalice jednat o tom, zda a jaké změny se ve vládním kabinetu uskuteční. Čunek ale neví, zda se mu podaří u předsedy vlády Mirka Topolánka alternativu setrvání všech lidoveckých ministrů v kabinetu prosadit. Topolánek už dříve uvedl, že Čunka ve vládě nechce. Lidovci chtějí situaci vyřešit co nejdříve, a proto si stanovili podmínku, že dohody o změnách ve vládě se musí uzavřít do příštího zasedání kabinetu, které se uskuteční v pondělí 12. ledna. Lidovci budou v neděli a možná i v pondělí dopoledne zasedat v Lipnici nad Sázavou, nejdůležitější rozhodnutí tak možná padnou právě tam.  

O tom, zda ve vládě mohou zůstat všichni lidovečtí ministři, má pochyby i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal: „Nevím, je-li to možné poté, co jsme si prožili minulý týden.“ Už v prosinci podle svých slov navrhoval usnesení, aby měla KDU-ČSL stejné podmínky jako ODS a o případných personálních změnách na „svých“ ministerstvech rozhodovala až po stranickém sjezdu. Ten je naplánován na polovinu září do Kroměříže.