Vedení strany není kompetentní, říká lidovec Březina

Praha - Lidovce čeká dnes pokračování sporu o předsedu strany a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka a ministra financí Miroslava Kalouska. Rozhodovat o tom, kdo by měl opustit vládu, bude celostátní výbor a konference strany. Premiér Mirek Topolánek se rozhodl odvolat Jiřího Čunka. Lidovecký europoslanec Jan Březina si myslí, že vedení strany není kompetentní a mělo by skončit. On sám je připraven kandidovat na post předsedy.

„Podle mého názoru by ve vládě měli zůstat oba dva,“ říká k současnému dilematu lidovců. Vinu za současné rozepře ve straně ale podle něj nese Jiří Čunek, který na zprávu o svém odvolání reagoval krajně nešťastným způsobem.

Zároveň ale kritizuje i postoj premiéra Topolánka. „Jsme suverénní strana a návrh na odvolání svých ministrů bychom měli schvalovat i my sami. Pokud má pan premiér vážné výhrady k práci našeho předsedy, musí to nějakým způsobem podložit,“ řekl Březina.

Rozhovor s Janem Březinou ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny Topolánek uvedl, že ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Jiřího Čunka je v rozvratu a neplní plán legislativních ani nelegislativních prací.

Všichni z KDU-ČSL by si měli prohlédnout naše volební preference a přestat hrát ruskou ruletu," říká Jan Březina.

Odvolání předsedy lidovců z vlády ovšem Březina nepředpokládá. I kdyby se tak stalo, není to podle něj důvod k odchodu z vlády. „Odcházet z koalice je pouze krajní řešení. Já jsem proti odchodu z vlády,“ prohlásil.

Přestože Čunkův odchod z vlády si Březina nepřeje, se současným vedením KDU-ČSL je hluboce nespokojen. „Strana je pod nekompetentním vedením, které už delší dobu kritizuji, a toto nekompetentní vedení připustilo nikoli sjednocování strany, ale její rozštěp. Myslím si, že je načase tomu zabránit a dělat jinou politiku,“ zlobí se Březina.

Březina: Chci kandidovat na předsedu

Vedení strany se může změnit na příštím sjezdu lidovců, který se má uskutečnit v září v Kroměříži. Březina je logicky pro dřívější svolání sjezdu. Zároveň uvedl, že je připraven kandidovat na post předsedy strany. „Mám zájem o tu funkci,“ oznámil.

Věří totiž, že by mohl přispět k obnově KDU-ČSL. Ta je podle něj v českém politickém spektru nezbytná jako strana tradičních hodnot, která dokáže být i sociálně citlivá. „Tady mám velký spor s místopředsedou Mackem, protože on propaguje koncentraci na skupinu věřících, já si ale myslím, že je potřeba stranu otevřít i lidem, kteří mají velmi podobné hodnoty, ale nejsou třeba praktikujícími katolíky.“