Ištvánkova minulost v rozhodování o katedrále není překážkou

Brno - Soudce Nejvyššího soudu František Ištvánek, jenž byl před rokem 1989 členem KSČ, smí znovu rozhodovat ve sporu státu a katolické církve o katedrálu svatého Víta. Ištvánkovi kolegové na Nejvyšším soudu odmítli námitku podjatosti, kterou proti soudci podala pražská svatovítská kapitula kvůli jeho komunistické minulosti. Námitka je součástí dovolání proti verdiktům, podle nichž patří katedrála státu. Soudce Jiří Pácal o tom podle internetového archivu Nejvyššího soudu rozhodl již loni 8. prosince. Nejvyšší soud České republiky v odůvodnění navíc k věci poznamenává, že z hlediska rozhodování Nejvyššího soudu České republiky o námitce podjatosti je politická angažovanost soudců před rokem 1989 sama o sobě právně irelevantní.

Ištvánek, jehož senát dostal případ katedrály podle rozpisu práce znovu na starost, přeložil námitku podjatosti kolegům. Připojil vyjádření, v němž tvrdí, „že mu nejsou známy důvody, pro které by mohl být vyloučen z projednávání a rozhodnutí věci, že se nepodílel na jakémkoli způsobu utlačování některých politických, sociálních a náboženských skupin občanů a ani jinou v zákoně uvedenou formou zločiny spáchané v letech 1948-1989 neprosazoval jako funkcionář, organizátor či podněcovatel v politické i ideologické oblasti.“ František Ištvánek je soudce Nejvyššího soudu od roku 2004.

Senát s předsedou Ištvánkem již o katedrále rozhodoval předloni a právě jeho názor je ve sporu klíčový a přelomový. Tehdy už chrám spravovala církev, ale po zásahu Nejvyššího soudu musela katedrálu znovu předat státu. Soud opřel svůj postoj o vládní nařízení z roku 1954, podle kterého chrám náleží všemu československému lidu. Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze se pak musely tímto názorem řídit. Nyní spor doputoval znovu k Nejvyššímu soudu.

„Zdá, že jde o začarovaný kruh. Námitka, kterou podala Metropolitní kapitula, spočívala v tom, že o kauze katedrála rozhoduje soudce s komunistickou minulostí doktor Ištvánek. O samotné námitce ovšem rozhodl Ištvánkův kolega s obdobnou minulostí. Dělá to dojem, že jeden komunistický soudce rehabilituje druhého,“ komentoval rozhodnutí mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora. Námitku podjatosti podle něj vyřizoval předlistopadový vojenský prokurátor a člen KSČ soudce Jiří Pácal.

Spor o katedrálu patří k nejsledovanějším kauzám české justice. Církev podala určovací žalobu o vlastnictví katedrály a dalších přilehlých nemovitostí už v roce 1992. Katedrála po staletí sloužila nejen k nejdůležitějším náboženským obřadům, ale také jako významné politické centrum. Byli v ní například korunováni čeští králové.