Pardubický kraj možná nahradí část vlakové dopravy autobusy

Pardubice - Pardubický kraj zvažuje omezení rozsahu dotované regionální přepravy po železnici. Nedaří se mu dohodnout se s Českými drahami o výši příspěvku na tento rok. Některé vlaky by se daly nahradit méně nákladnými autobusy, řekl krajský radní pro dopravu Jan Tichý (ČSSD).

České dráhy chtějí výrazně zvýšit sazbu za ujetý kilometr. Místo loňských 263 milionů korun by měl Pardubický kraj letos zaplatit za regionální železniční přepravu 402 milionů korun. S tím ale hejtmanství nesouhlasí a požaduje přezkoumání účetních dokladů drah, aby zjistilo, zda jsou požadavky ČD oprávněné. Fungování drah považuje za neefektivní.

„Vážně uvažujeme, že některé spoje nahradíme autobusy. Vycházejí podstatně levněji. Dosud stály ve srovnání s železnicí polovinu, po navrhovaném zdražení by to byla jen třetina. Navíc jsou schopné dělat zastávky podle požadavků,“ uvedl Tichý.

Pardubickým krajem denně projede 889 spojů, z toho 717 připadá na regionální dopravu. Letos chtěl kraj rozsah přepravy v podstatě zachovat, dosud však k dohodě s ČD nedospěl. „Zatím vlaky jezdí bez smlouvy. Mohli bychom ji dočasně uzavřít s malým navýšením a po prověření podkladů drah ji později upravit. Obávám se však, že velké ústupky se nedají od železnice očekávat,“ řekl Tichý.