Na severu Moravy budou od úterý zpoplatněny čtyři silnice

Ostrava - Na čtyřech silnicích v Moravskoslezském a Olomouckém kraji budou od úterý 13. ledna povinné dálniční známky. Kupon budou řidiči potřebovat na rychlostní silnici R56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem i na části silnice R48 mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem. V Olomouckém kraji bude známka povinná na novém dálničním úseku Lipník nad Bečvou - Bělotín a na přivaděči, který propojí dálnici se silnicí R48. Potvrdil to mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

V Moravskoslezském kraji dosud nebyla dálniční známka třeba, v Olomouckém kraji motoristé platili na rychlostní silnici R46 mezi Vyškovem a Olomoucí a na rychlostní komunikaci R35 mezi Mohelnicí a Hranicemi.

Vyhláška o zpoplatnění dálnic a rychlostních komunikací začne platit v úterý, kdy bude zveřejněna ve sbírce zákonů. V noci z pondělí na úterý tak budou čtyři úseky zpoplatněny pro osobní vozidla, upřesnil Hanzelka. „Ředitelství silnic a dálnic v pondělí odstraní tabulky se škrtnutou dálniční známkou, které doposud komunikacím udělovaly výjimku,“ řekl mluvčí.

Obava ze zhoršení dopravní situace na krajských silnicích je na místě

Dálniční známky zavádí ministerstvo na severu Moravy už v letošním roce, kdy bude dokončeno napojení Ostravy na dálniční síť. Vyhláška počítá se zpoplatněním dálnice D47 nejen na novém úseku z Lipníku nad Bečvou do Bělotína, ale až do Bravantic na Novojičínsku - tedy na rozestavěném úseku, který bude dokončen v letošním roce. „Z Bravantic do Ostravy, respektive do Bohumína, se bude moci nadále jezdit bez dálničních známek,“ dodal Hanzelka.

Kvůli zpoplatnění R48 dokončené v listopadu 2007 a R56 se obce na Frýdecko-Místecku a Českotěšínsku obávají zhoršení dopravní situace na krajských silnicích. Jejich starostové předpokládají, že tisíce aut bez dálničních známek začnou opět jezdit po souběžných starších silnicích, které vedou přes centra obcí.

„Jsem skeptický, protože už máme zkušenosti s nákladními auty, která se rychlostní komunikaci vyhýbají kvůli mýtnému,“ řekl starosta Sviadnova na Frýdecko-Místecku David Novák. Na rychlostních komunikacích, dálnicích i některých silnicích první třídy se mýtné pro kamiony nad 12 tun v Česku platí od ledna 2007.

Pokud se dopravní situace v obcích zhorší natolik, že jejich obyvatelé nebudou schopni přejít přes krajskou silnici, budou starostové obcí zvažovat další kroky, dodal Novák. „Občanské nepokoje jsou až krajním řešením,“ naznačil. Zároveň vyjádřil zklamání z toho, že ministerstvo nedodrželo rok starý slib o zavedení známek až po úplném dokončení D47 v roce 2010, kdy ji uzavře poslední úsek mezi Bohumínem a polskou dálnicí A1.