V ostravských chatkách uhořeli čtyři lidé, zřejmě bezdomovci

Ostrava - Čtyři lidé uhořeli při včerejším požáru dvou zahradních chatek u stanoviště ostravského dálničního přivaděče. Podle předběžných informací se jednalo pravděpodobně o bezdomovce. Hasiči k požáru v Jílové ulici vyjeli krátce po 16:30. "Při příjezdu hořela jedna chatka úplně, druhá částečně. Při dohašování objevili hasiči dvě mrtvé osoby. Při dalším průzkumu pak našli další dvě těla," uvedl mluvčí hasičů Petr Faster.

Není zcela vyloučeno, že bezdomovci v chatce popíjeli. Podle hlídače
nedalekého staveniště bezdomovci chatky obývali pravidelně a občas byli opilí. Podle jeho odhadu v místě mohlo trvale žít čtyři až pět lidí, kteří
si topili v peci. Dřevo sbírali v lesíku, v němž chatky stojí. Větší problémy však s nimi nebyly.  

Policisté stále neznají totožnost mrtvých. Pitvy těl zatím nebyly provedeny. Při pátrání po identitě mrtvých budou policisté vycházet i z některých specifických znaků, jako jsou například jizvy, tetování a chrup. Pokud by se přesto těla nepodařilo identifikovat, není vyloučena ani analýza DNA.

V chatkách uhořeli čtyři lidé (zdroj: ČT24)

Na místě byli do pozdních večerních hodin hasiči a prohledávali spáleniště. Příčiny požáru zatím nejsou známy. Hasiči zde nalezli topidlo, od něhož mohl oheň vzplát, ale podle vyšetřovatelů mohou být příčinou i jiné důvody. Nedaleko požářiště policisté objevili dva bezdomovce, kteří tragédii viděli. Jeden z nich novinářům řekl, že všechny oběti znal, šlo prý o muže ve věku kolem 50 let.

Podle hasičů je místo poměrně špatně přístupné. Jde o bývalou zahradní kolonii nad Mariánskohorskou ulicí. Za dvěma starými shořelými chatkami stojí několik malých zahradních domků. Oblast je ohraničena páskou.

Bezdomovci jsou častými oběťmi podobných požárů

Požáry zahradních objektů, při nichž zahynuli lidé bez domova, jsou poměrně časté. Muž, který byl pravděpodobně bezdomovec, ve středu uhořel v Olomouci. Ohořelé tělo třiačtyřicetiletého muže bez domova našli policisté v říjnu také na spáleništi po malé dřevěné chatce na okraji Frýdku-Místku. Loni v květnu si požár dřevěného přístřešku v pražské Michli vyžádal život šestapadesátileté bezdomovkyně a zranění dalších dvou lidí, kteří v objektu přespávali.

Na severní Moravě byl požár s více oběťmi zaznamenán v roce 1995, kdy tři děti uhořely v zemědělském objektu ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku.