Sjezd lidovců přesunut na červen, Kalousek nesouhlasil s Čunkovým vysvětlením

Praha - Celostátní konference KDU-ČSL souhlasila s přesunutím termínu konání stranického sjezdu ze září už na 20. a 21. červen. Celostátní výbor na stejné schůzi také schválil vznik čtyřčlenného týmu, který bude řešit případné personální změny vlády. V souvislosti s vysvětlováním náhlé změny postoje předsednictva ohledně setrvání Miroslava Kalouska ve vládě se však během tiskové konference samotný šéf financí Kalousek ohradil proti výroku předsedy Jiřího Čunka. Čunek totiž uvedl, že ke změně postoje předsednictva došlo poté, co se Kalousek omluvil za špatnou konzultaci s vedením strany ohledně sázení po internetu. Kalousek však takové vysvětlení odmítl a zdůraznil, že ke změně názoru předsednictva došlo ještě před zmiňovanou schůzí. K výměně názorů došlo přímo před televizními kamerami během živého přenosu tiskové konference.

Ministr financí nejprve z novinářských řad prohlásil, že Čunkova slova jsou „nehorázná lež“. Poté přišel k řečnickému pultu a zdůraznil, že důvodem pro změnu názoru předsednictva strany nemohla být jeho promluva před celostátní konferencí. „Změna názoru byla po obědě. Poté celostátní výbor vzal na vědomí změnu názoru předsednictva a teprve poté proběhla diskuse na celostátní konferenci, kde jsem vysvětloval své jednotlivé kroky,“ upozornil ministr překvapené novináře i vedení KDU-ČSL. Jádrem sporu je to, že Kalousek povolil jako ministr financí sázení přes internet, ačkoliv to je v rozporu s lidoveckým usnesením. Lidovci mu vytýkali, že už není „jejich“ ministr.

Lidovci si také v pátek odhlasovali, že strana musí zůstat suverénní. Volební sjezd plánovaný na září se přesouvá už na červen. „Věřím, že sjezd pomůže dalšímu směřování KDU-ČSL, že budeme pak čitelnější také pro voliče,“ doufá místopředseda KDU-ČSL David Macek. Kdo ale bude reprezentovat tzv. kalouskovce, se zatím neví. Ministr financí opakuje, že se do čela vrátit nechce, a to ani jako místopředseda. Čunkovi se změna termínu sjezdu příliš nezamlouvala. „Já jsem s ním nespokojen, neboť podle mého by sjezd měl být daleko dříve, aby nekolidoval s volbami do evropského parlamentu,“ prohlásil šéf lidovců s tím, že dřívější termín by se ale nestihl. Čunek zároveň potvrdil, že se stále hodlá ucházet o obhajobu předsednického křesla.

Páteční jednání širšího stranického vedení mělo uklidnit vášně panující mezi členy KDU-ČSL poté, co se zdálo, že rekonstrukce koaliční vlády premiéra Mirka Topolánka si vyžádá buď hlavu ministra financí, jak navrhoval šéf lidovců Čunek, nebo post samotného Čunka. Předseda vlády dal totiž jasně najevo, že si kabinet bez Kalouska představit nedovede a raději se obejde bez lidoveckého předsedy v křesle ministra pro místní rozvoj. Předsednictvo KDU-ČSL ale zvrátilo své usnesení o Kalouskově odchodu a předseda Čunek zdůraznil, že krajské organizace strany žádají smír mezi oběma frakcemi. Ve čtyřčlenném týmu, který má s premiérem vyjednat „případné“ změny ve vládě stanou předseda Čunek, první místopředseda strany Roman Línek a šéfové poslaneckého a senátorského klubu Pavel Severa a Rostislav Slavotínek.

Vydáno pod