Paroubek: Obměna vlády je kabaret, lidovci se rozkládají

Jihlavsko - Na postup premiéra Mirka Topolánka při výměně ministrů a na výsledky včerejší lidovecké celostátní konference reagoval šéf ČSSD Jiří Paroubek. Na krajské konferenci sociálních demokratů na Jihlavsku vytkl předsedovi vlády, že dosud nezveřejnil konkrétní jména. Podle Paroubka se Topolánkem slibovaná obměna kabinetu změnila na kabaret. Spory lidovců o to, jestli má z vlády odejít ministr pro místní rozvoj a vicepremiér Jiří Čunek, nebo ministr financí Miroslav Kalousek, Paroubek označil za rozklad této strany a v podstatě rozklad vládní koalice.

„Kdybych byl na místě pana Topolánka, jako premiér vlády, která prohrála tak zdrcujícím způsobem volby, jako se to stalo této vládě v polovině října, tak bych v několika dnech po skončení voleb udělal změny ve vládě a zbavil bych se těch nejslabších ministrů, ať už je to pan Langer nebo pan Julínek, prostě těch ministrů, které veřejné mínění v podstatě zavrhuje. Pan Topolánek váhal téměř čtvrt roku. Teď se ty změny ve vládě změnily na kabaret,“ prohlásil Paroubek.

Podle něj by se nemělo diskutovat o tom, kdo je větší škůdce této země, zda Kalousek, nebo Čunek, a vláda by měla vytvořit prostor pro předčasné volby. Paroubek zopakoval i kritiku českého předsednictví EU při řešení blízkovýchodní krize a problémů s dodávkami plynu z Ruska.

Širší vedení lidovců mělo v pátek původně posuzovat Čunkův návrh na to, aby kabinet opustil ministr financí Kalousek. Za ním ovšem jasně stojí premiér Topolánek, který si přeje odchod právě Čunka. Předsednictvo KDU-ČSL ale před jednáním celostátního výboru a celostátní konference strany revokovalo své usnesení o Kalouskově odchodu. Nyní si to už nepřeje.

Vydáno pod